Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Počele su tradicionalne gužve na granicama BiH uoči praznika

Preuzmite sliku

Ostalo je još nekoliko dana do Božića i Nove godine, a praznici ujedno znače i velike gužve na sjevernim ulazima u našu državu.

Veliki broj osoba porijeklom iz BiH koji žive ili rade u inostranstvu tradicionalno se za praznike vraćaju kući što uzrokuje i velike gužve na graničnim prijelazima.Večeras je pojačan promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje.

Iz BIHAMK-a je saopćeno da se na ostalim graničnim prelazima ne čeka duže od 30 minuta.

Ono što je zanimljivo, svi koji se nakon 1. januara 2023. godine budu vraćali u države zapadno od BiH imat će samo graničnu kontrolu na granici između BiH i Hrvatske s obzirom da naši prvi susjedi ulaze u Šengen od prvog dana nove godine.

“Bit će zanimljivo putnicima koji će već za blagdane dolaziti u Hrvatsku, odnosno ići će dalje prema istoku. Ovdje na Bregani još će biti granična kontrola, a kad se budu vraćali, više te kontrole neće biti”, izjavio je za HRT Milan Kreš, voditelj smjene na GP Bregana.

Dakle, od 1. januara više neće biti graničnih policajaca u kućicama na hrvatsko-slovenačkoj granici.

“Kad dođu do mjesta gdje se sada obavlja granična kontrola, policajca neće biti u kućici. Kućice u prvom momentu ostaju, rampe će biti dignute i moći će se slobodno prolaziti”, dodao je.

Kontrole se od 1. januara pomjeraju na granice Hrvatske sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,