Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počela sjednica GV-a Mostar, treća sreća za izbor gradonačelnika

Preuzmite sliku

Mostar će iz trećeg pokušaja pokušati da dobije gradonačelnika.

Kako vijećnici nisu uspjeli u petak da se dogovore, danas je počela sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo odlučiti ko će naredne četiri godine voditi grad na Neretvi. Podsjećamo, prije nekoliko dana SDP je predložio da se postigne sporazum koji bi omogućio tzv. rotirajućeg gradonačelnika.

Koalicija za Mostar bi o tome pregovarala, ali je HDZ izričit da to nije dobro i da se od izbora gradonačelnika ”pravi cirkus”. Čak je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović pisao međunarodnim institucijama da reaguju. Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika, Misija OSCE-a u BiH, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali su danas gradske vijećnike Mostara da dalje ne odgađaju proces izbora gradonačelnika.

Kako su naglasili u zajedničkoj izjavi, način izbora gradonačelnika Grada Mostara jasno je propisan Statutom i važećim Poslovnikom zbog čega su vijećnike pozvali da pokažu odgovornost i brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici.

Pozdravili su konstruktivan dijalog svih vijećnika o zajedničkom programu s konkretnim mjerama, s namjerom da se poboljša funkcionalnost Grada Mostara i ispune očekivanja građana. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,