Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počela rekonstrukcija terminala: “Da imamo zalihe, gorivo ne bi bilo iznad 3 KM”

Preuzmite sliku

Federacija Bosne i Hercegovine konačno dobija zalihe naftnih derivata nakon 25 godina. Naime, nakon što su ranije započeli radovi na rekonstrukciji terminala u Bihaću, sada su pokrenuti radovi rekonstrukciji terminala u Sarajevu u Općini Ilidža u naselju Blažuj.

Hermedin Zornić, predsjednik Uprave kompanije Operator – Terminali Federacije prilikom pokretanja radova na rekonstrukciji terminala u Blažuju istakao je značaj terminala pogotovo u situaciji u kojoj se sada nalazimo odnosno sve većeg rasta cijena nafte i naftnih derivata zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

“Onog momenta kada mi zapunimo naše obvezujuće rezerve koje se traže na tromjesečnoj razini u na nivou ukupno prodatih roba u toku fiskalne godine, mi možemo sa ovim kapacitetima i gabaritima odgovoriti da se ne dešavaju ova, da se slobodno izrazim ova divljanja maloprodajnih cijena koji smo živi svjedoci (…) Mi bi preko resornog ministarstva, (da imamo rezerve op.a) da izađemo sa količinama kako bi zaustavili to divljanje”, pojasnio je Zornić, prenosi N1.

Na novinarsko pitanje, da li bi cijene bile iznad 3 KM, Zornić kaže:

“Ne, ne, ne”, kategorično je kazao Zornić.

Osim Bihaća gdje bi radovi trebali biti okončani u narednih godinu dana i terminala u Sarajevu, planira se još jedan u Mostaru gdje bi radovi trebali biti započeti do kraja godine.

Podsjećamo, kompanija Operator – Terminali Federacije nastala je od kompanije Energopetrol odnosno njeni veleprodajni kapaciteti su ostali u vlasništvu Federacije BiH koji su postali zasebno pravno društvo dok je ostatak kompanije Energopetrol preuzeo konzorciji INA/MOL.

Federalni ministar energije i rudarstva Nermin Dćindić izjavio je kako “do 01.01.2023. godine nema promjene u cijeni plina i električne energije”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje