Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počela realizacija druge faze razovja eko deponije u Živinicama

Preuzmite sliku

Potpisivanjem Ugovora za korporativnu podršku firmi Eko-sep iz Živinica i izradu studije izvodljivosti za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju izvanično je počelo realiziranje druge faze razvoja deponije, koja podrazumijeva pretvaranje otpada u obnovljivi izvor energije.

Vrijednost potpisanog ugovora je 150.000 eura i radi se o donatorskim sredstvima iz Švedske.

Deponija Eko sep u Živinicama je odlagalište za otpad sa područja Živinica, Banovića i Kladnja. Planirani godišnji kapacitet je 150.000 tona otpada u periodu od 15 do 20 godina. Početak obrade prikupljenog otpada ne bi značio samo povećanje kapaciteta deponije.

„Cilj je da se on u što većoj mjeri reciklira i da se napravi ta takozvana cirkularna ekonomija kako bi imali dodatnu vrijednost od ukupnog otpada koji se jednostavno samo, kao što je do sada bila praksa, na deponijama samo zatrpava“, kaže Selmir Šljivić, direktor JP EKO SEP Živinice.

“Kada imate naknadnu obradu, sortirnicu i zbrinjavanje bio mase i stvorite obnovljivi izvor energije, vi tada imate neograničeno korištenje deponije. To i jeste razlika ove deponije u odnosu na druge.To je taj model o kojem govorimo kako bismo najsigurniju energiju imali i ono što je najvažnije energiju koju dozvoljava Evropa”, smatra Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Prvi korak ka tom cilju je studija izvodljivosti izrađena po metodologiji EU, što će ujedno osigurati dalje finansiranje projekta iz evropskih fondova. Studiju će izraditi partnerska firma iz Slovenije.

„ To će biti pionirski projekt u BiH, koliko mi je poznato, i mi želimo da se taj projekt više puta aplicira da se ova lijepa, zelena, zemlja ohrani ( očuva)“, rekao je Mirjan Poljak, osnivač SL Consult Slovenija.

Otpad je resurs kojeg u BiH ne manjka, a zahvaljujući njegovoj reciklaži, možemo osigurati proizvodnju značajnih količina čiste, zelene energije, što je i jedan od imperativa za ulazak naše zemlje u EU. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,