Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Počela obuka o prepoznavanju terorista na graničnim prijelazima

Policijske službenike koji rade na graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini članovi novouspostavljenog mobilnog tima OSCE-a obučavaju za prepoznavanje potencijalnih stranih terorističkih boraca.

Pomenuti tim sastavljen je od predstavnika policija pet zemalja: Austrije, Alžira, Malte, Španije i BiH. Miro Sučić,policijski službenik Granične policije BiH, predstavlja našu zemlju. U timu su također i predavači iz Interpola, UN-a i OSCE-a.

Obuka, koja se održava do 25. maja 2017., prva je ovakve vrste, a BiH je domaćin multinacionalnom i interresornom timu za obuku OSCE-a.

Mobilni tim OSCE-a obučava policijske službenike koji rade na prvoj liniji provjera na međunarodnim aerodromima u BiH (Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka). Tokom tri dana policijski službenici proširit će znanja i iskustva iz teorijskog dijela, koji podrazumijeva međunarodni i nacionalni zakonski okvir, kontrolu dokumenata, indikatore, historiju razvoja terorizma i kretanje stranih terorističkih boraca, i praktičnog u kojem vježbaju vještine prepoznavanja i analize rizika u vezi s identificiranjem stranih terorističkih boraca koji bi mogli koristiti međunarodne aerodrome za putovanje na strana ratišta i povratak s njih. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,