Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počela modernizacija jedine međunarodne riječne luke u BiH

Preuzmite sliku

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine danas je ozvaničen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji Luke Brčko u prisustvu gradonačelnika Brčkog Eseda Kadrića, predsjednika Skupštine Brčko Siniše Milića te predstavnika Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Kancelarije visokog predstavnika.

Projekat modernizacije Luke Brčko obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Brčko – Novo. Radovi će najprije započeti na rekonstrukciji platoa, koje će izvoditi preduzeća Bijeljina i Prijedor putevi, izabrana na javnom tenderu.

– Nadam se da će naši izvođači završiti radove u predviđenom roku i na najbolji mogući način. U sklopu ovog projekta imamo još dva tendera koji se odnose na nabavku nove dizalice i rekonstrukciju pruge sa pristupnom cestom – rekao je direktor Luke Brčko Perica Josić, naglasivši da se projekat modernizacije sastoji iz tri dijela: rekonstrukcije platoa s odvodnjom oborinskih voda, nabavkom nove dizalice, rekonstrukcijom željezničke pruge od željezničke stanice Brčko Novo do Luke Brčko te izgradnje pristupne ceste.

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčkog, podsjetio je prisutne na dogovore o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja i najavio gradnju novog mosta kao i autoputeva.

– Ova vlada je na početku svog mandata žurno zatražila od Skupštine donošenje odluke o pristupanju izmjenama i dopunama prostornog plana Brčko distrikta BiH kako bismo hitno pristupili ucrtavanju trasa autocesta preko teritorija distrikta Brčko – rekao je gradonačelnik Kadrić naglašavajući kako će modernizacija jedine riječne luke u BiH povećat konkurentnost Brčkog kada je riječ o privrednom razvoju.

 • Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, smatra kako je projekt revitalizacije luke jedan je od najznačajnijih projekata u Brčkom, koji će taj grad pozicionirati u centar integracijskih aktivnosti kada je u pitanju povezivanje privrede i saobraćaja, ne samo u BiH, već i regionu.

  Mehanizacija u Luci Brčko uglavnom je dotrajala, a portalne dizalice stare su više od 50 godina. Projekt obuhvata i nabavku nove dizalice nosivosti 16 tona (tri puta veće od sadašnje), što će doprinijeti da se poveća kapacitet pretovara robe na 150 do 200 tona po satu.

  Zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju, Luka Brčko može postati ključna tranzitna tačka za protok teretnog saobraćaja između BiH i EU, a Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, zadovoljan je što je EU podržala modernizaciju Luke Brčko sa tri miliona eura bespovratnih sredstava.

  – Danas ovim povodom u Brčko distriktu zaista moram reći, ne samo da mi je zadovoljstvo, već i jedno izvjesno olakšanje i sreća da smo se okupili ovdje u Luci Brčko na početku otvaranja radova na revitalizaciji same luke. Mislim da će ovi radovi, nakon svih problema, nesuglasica koje su uspješno prevaziđeni jedina međunarodna riječna luka u BiH imati priliku sa bude unaprijeđena – kazao je Sattler.

  Ukupna vrijednost projekta je deset miliona eura i finansira se bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od više od tri miliona eura i kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od sedam miliona eura. Sredstva EU obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne finansijske institucije i donatori obezbjeđuju finansiranje za dva velika infrastrukturna ulaganja u regionu.

  Na kraju je Manuela Nesl, direktorica ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, rekla:

  – Po dolasku u BiH prije dvije godine bila sam upoznata sa ovim projektom koji je u tom trenutku već bio pred nekim svojim gašenjem i istekom svih rokova. Ali evo tu smo danas, zahvaljujući naporima cijelog mog tima saradnika iz EBRD-a, Evropske unije, OHR-a i predstavnika domaćih vlasti, gradske uprave i skupštine, organa same luke, tako da se svima ovdje zahvaljujem.

  Projekat rehabilitacije je u skladu sa Agendom povezanosti EU, koja promoviše transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu saradnju i integraciju sa Evropskom unijom. U toku je izvođenje prve faze radova, a nakon toga uslijedit će i preostale dvije nakon kojih će Luka Brčko biti u potpunosti modernizovana. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,