Petak, 5. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pobjeda aktivista na Buni: Ništa od gradnje hidrocentrala!

Preuzmite sliku

Stanovnici ove regije moći će i dalje uživati u ljepotama svoje rijeke.

Odsjek za urbanizam i građenje Grada Mostara odbio je zahtjev investitora ‘Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Podružnica obnovljivi izvori Mostar’ za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dviju mini hidroelektrana Buna I i Buna II nakon što su ustvrdili da se traženi lokalitet nalazi u dijelu Toka rijeke Neretve koji je proglašen zaštićenim objektom prirode.

Rješenje je doneseno 22.maja ove godine, a potpisuje ga Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Podsjećamo da se mještani naselja Buna kod Mostara i aktivisti nevladinog sektora godinama bore protiv odluke vlasti da se na ušću rijeke Bune u Neretvu realizuje projekat mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2. Upozoravali su da bi taj projekat bio katastrofalan i za ljude i za životinje i za prirodnu okolinu.

Nakon što je Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK dostavilo spisak svih zaštićenih područja u ovom kantonu, ustanovljeno je da se, između ostalog, na spisku nalazi i tok rijeke Neretve, piše Buka.

Također je utvrđeno kako je još 1970. godine područje Bačevića i Hodbine označen kao ”rezervat prirodnih predjela” te da mu se Rješenjem dalo svojstvo zaštićenog objekta prirode i samim tim je stavljeno pod zakonsku zaštitu.

“Da se uništi ova ljepota, Bunski kanali, zaštićeno područje na ušću Bune u Neretvu, odobrenje je izdala federalna ministrica “zaštite” okoliša Edita Dapo. Da je ostalo na tome, prizora sa slike bi zauvijek nestalo, a zamijenila bi ga dva betonska kanala.Uprkos njoj i njenima, zahvaljujući prije svega hrabrim i vrijednim aktivistima iz Bune i Mostara, ušće Bune u Neretvu ostaće netaknuto i sačuvano i za nas i za sve one poslije nas” stoji u FB objavi Eko akcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,