Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Po nalogu inspekcije uništeno 4.870 kilograma prehrambenih namirnica

Preuzmite sliku

Po nalogu Inspekcije u Republici Srpskoj (RS), tokom prvih šest mjeseci ove godine uništeno 4.870 kilograma prehrambenih namirnica.

Uništeni su proizvodi od mesa, ribe, začini, osvježavajuća pića, konditorski i mliječni proizvodi, meso i druga roba zbog isteklog roka upotrebe, izmjenjenih senzornih svojstava, nepotpunih deklaracija i neposjedovanja deklaracija.  U promatranom razdoblju u unutrašnjem prometu inspektori Inspektorata RS-a su izvršili 12.960 kontrola, u kojima su u 3.656 slučajeva (28 posto) utvrđeni propusti u radu kontroliranih privrednih subjekata. Inspektori su izrekli 2.974 upravne mjere, kojima su naložili gospodarskim subjektima poduzimanje mjera i radnji s ciljem otklanjanja utvrđenih propusta, javlja Fena.

Zbog počinjenih prekršaja izdano je 1.568 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.186.150 KM, dok su nadležnim sudovima podnesene 63 prekršajne prijave i jedna krivična prijava. Za prvih šest mjeseci ove godine u vanjskotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza, pregledali su 53.828 pošiljki različitih vrsta roba: hrane, sjemena, sadnog materijala, predmeta opće upotrebe i drugo.

Inspekcija je kontrolirala prateću dokumentaciju, vršila organoleprički pregled pošiljki (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzela uzorke proizvoda za laboratorijske analize, a na principu procjene rizika. Od kontroliranih pošiljki uzeto je 2.178 uzorka, kod kojih je nakon izvršenih laboratorijskih analiza za 30 pošiljki utvrđeno da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Riječ je o 12 pošiljki hrane, osam predmeta opće upotrebe i 10 pošiljki sjemena i sadnog materijala. Po nalogu inspekcije za sve neispravne pošiljke zabranjen je uvoz. U postupku inspekcijskog nadzora oduzeto je 379 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata u vrijednosti od 31.258 KM koji su bespravno posječeni, oduzeta je odjeća i obuća u vrijednosti do 2.500 KM koja se nelegalno prometovala, kao i 390 kilograma duhana, 74 litre alkoholnih pića, te sedam kilograma sjemena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,