Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plenković u Petrinji: Ovdje nije sigurno biti

Preuzmite sliku

Hrvatski premijer Andrej Plenković ubrzo nakon snažnog zemljotresa jačine 6,3 stepeni po Richteru, koji je oko 12.20 sati pogodio Hrvatsku, stigao je u Petrinju, kako bi se na licu mjesta uvjerio u razmjere štete koju je pričinio, javlja Anadolu Agency (AA).

Potvrdio je da ga je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, obavijestio da je u potresu poginula djevojčica.

“Imamo informaciju da je poginula jedna djevojčica, to nas je gradonačelnik izvijestio. Za sada drugih informacija o eventualnim žrtvama nemamo, ali mislim da to u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći”, kazao je Plenković za hrvatske medije.

Istakao je da su u Petrinju došle sve službe spašavanja, kako bi pomogle u raščišćavanju ruševina i u potrazi za ljudima ispod ruševina.

“Svi su tu. Srećom u Petrinji je vojarna, vojska je tu. Dolaze iz Zagreba hitne službe, policija, civilna zaštita, vatrogasci, HGSS će doći iz Splita, otišli su vojni helikopteri po njih, tako da sve ćemo dignuti. Morat ćemo naći alternativni smještaj. Doći će kontejneri, dio ljudi ćemo morati maknuti iz Petrine, jer ovdje nije sigurno biti. To je sada jasno kao dan”, istakao je hrvatski premijer.

Plenković je pojasnio da odmah nakon što saznao što se dogodilo krenuo za Petrinju, ali i da je Vlada uputila sve hitne službe u taj hrvatski grad.

“Žao nam je. Ovo je baš tragedija”, zaključio je Plenković.

Nakon što je oko 12.20 sati registrovan zemljotres jačine 6,3 stepeni po Richteru, 46 kilometara jugoistočno od Zagreba, seizmolozi su u narednih nešto duže od sat vremena registrovali četiri blaža potresa magnitude od tri do 4,5 stepeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje