Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plenković: Pred Bosnom i Hercegovinom je šansa, Hrvatska će je iskreno i prijateljski podržati

Preuzmite sliku

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Sarajevu, govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, kako je pred tom zemljom šansa da ulovi korak sa drugim zemljama jugoistoka Evrope te kako će je Hrvatska iskreno, prijateljski i partnerski podržati Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu.

Plenković je govorio na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, kojem su prisustvovali predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijer Nizozemske Mark Rutte.

Premijer Hrvatske podsjetio je kako sastav delegacije koja danas boravi u Sarajevu nije slučajan, te kako je on plod rasprave na Evropskom vijeću u decembru, kada je Bosna i Hercegovina dobila dosad najbolje ocjene koje je vode prema odluci Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s EU-om.

Rekao je kako je današnja posjeta poticaj prije svega Vijeću ministara, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim tjednima donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore, kako bi dala argumente Evropskoj komisiji, te kako bi se u konačnici stvorili preduvjeti za postizanje konsenzusa među 27 država članica o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

 • Rekao je kako su se u protekle dvije godine dogodile tektonske promjene kada je riječ o politici proširenja EU, napominjući da prije dvije godine niko nije vjerovao da će Ukrajina dobiti status kandidata.

  „Ruska agresija na Ukrajinu i Putinova politika ubrzala je proces proširenja. I upravo ovaj promijenjeni kontekst, pa i metodologije pregovora, daje šansu Bosni i Hercegovini da ulovi korak sa drugim zemljama jugoistoka Evrope. Hrvatska je godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenoga članstva u EU”, rekao je Plenković.

  Podvukao je kako je sada trenutak kada je otvoren politički prozor da se naprave iskoraci i u pogledu usvajanja nekih zakona. Rekao je da na temelju onoga što su danas mogli čuti tokom sastanka ima dojam da je “poruka itekako shvaćena i prihvaćena i da ćemo u sljedećim tjednima uz potporu svih nas, ali prije svega uz političko preuzimanje odgovornosti, identificiranje svih aktera u političkom životu BiH, a osobito vladajuće koalicije, dobiti upravo one argumente da ta odluka u ožujku bude i donesena”.

  Plenković je također naglasio kako je ovo zadnja godina rada ove evropske komisije, te da ako se propusti mart, izgubit će se cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o Bosni i Hercegovini.

  “Tu nema nikakvih dilema. Nakon izbora slijedi ustrojavanje novih institucija, novi program komisije i sve to će nas za tren dovesti u januar 2025. Zato je moja poruka i apel svim prijateljima i partnerima u Bosni i Hercegovini da se ovaj prozor koji je sada otvoren itekako iskoristi, a Hrvatska će sa svoje strane činiti ono što stalno radi iskreno, prijateljski i partnerski podržati Bosnu i Hercegovinu u toj ključnoj odluci“, poručio je Plenković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,