Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plenković: Hrvatska nastavlja s podrškom hrvatskom narodu u BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u opširnom novogodišnjem intervjuu Večernjem listu kazao je kako će njegova vlada i u 2019. godini nastaviti s aktivnostima čiji je cilj osiguravanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Konstitutivni narodi ustavna su kategorija i društveno-politička činjenica koju je nemoguće ignorirati. O nužnosti ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda (u BiH) govorio sam u Europskom vijeću, a to pitanje iznijeli smo i na Vijeću za vanjske poslove EU. Inzistirat ćemo na pravednom rješenju putem odgovarajućeg zakonodavstva. Naše su intervencije već pridonijele tome da niz država, članica EU ima puno više razumijevanja za nužnost rješavanja ovog problema”, istaknuo je hrvatski premijer.

Komentirajući odnose sa Srbijom, Plenković je kazao kako je Beograd u 2018. vodio kampanju protiv Hrvatske.

“Protiv Hrvatske se i tijekom ove godine vodila difamacijska kampanja čiji je cilj bio povezivanje moderne hrvatske države s ustaškim režimom. Istovremeno, pred Srbijom je proces suočavanja s njezinom prošlošću. Hrvatska je izgrađena na opreci prema svim nedemokratskim sustavima i zato takva kampanja neće uspjeti”, poručio je Plenković.

Na upit je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kada su se javili na hrvatski natječaj za kupnju borbenih zrakoplova, Plenković je odgovorio kako je Izrael preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala.

“U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako će hrvatska vlada poništiti odluku o kupnji izraelskih aviona, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a, Hrvatskoj ne bude omogućena kupnja onakvih aviona kakvi su bili odabrani na natječaju.

Govoreći o poreznoj reformi hrvatski premijer je rekao kako će Vlada RH nastaviti smanjivati poreze, uključujući stope PDV-a, kao što se i obvezala svojim programom.

“Naš porezni sustav danas je jednostavniji i pravedniji nego što je bio na početku mandata, uz ukupno porezno rasterećenje za građane i poduzetnike od 6,5 milijardi kuna. Temeljna procjena kod nove faze porezne reforme bila je da će snižavanje stope PDV-a na ključne živežne namirnice, pelene i lijekove od 1. siječnja 2019. polučiti bolji učinak nego snižavanje opće stope”, rekao je Plenković, prenosi Fena.

Upitan je li se potpuno odustalo od poreza na nekretnine, Plenković je odgovorio: “Nema poreza na nekretnine”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje