Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Planirana dva miliona KM: Najavljena obnova bajkovitog zamka u Cazinu

Preuzmite sliku

Na sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona, održanoj krajem maja, između ostalog, za Grad Cazin odobren je kapitalni grant u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka za projekat obnove dvorca Lotara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac.

Stari grad Ostrožac, nadomak grada Cazina, koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, predstavlja srednjovjekovni dvorac kojim su kroz historiju hodili hrvatski plemići i knezovi, age, kapetani i begovi, grofovi, vitezovi i aristokrate, pjesnici, umjetnici, te i Josip Broz Tito.

Tvrđava je smještena na uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja pa je nemoguće da prođete tim krajem, a da je ne vidite. Ponosno svjedoči o vremenima iza nas.

Predstavlja kontinuitet života kroz različite vremenske epohe, čiji tragovi se i danas jasno vide. Turisti ga posjećuju tokom cijele godine.

Lothar von Berks, vitez malteškog reda, restaurirao je stari grad Ostrožac i u njemu podigao svoj dvorac, izgrađen u neogotičkom stilu, u koji se, zajedno sa porodicom, nastanio 1902. godine.

Stari grad Ostrožac je 2013. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,