Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Piše scenarije, režira, snima, glumi i montira: Petnaestogodišnji Andrej Nježić snimio sedam kratkih filmova

Preuzmite sliku

Petnaestogodišnji Andrej Nježić iz Banjaluke do sada je snimio sedam kratkih filmova, a kod ovog tinejdžera najzanimljivija je činjenica da za svoje filmove sam piše scenarije, režira, snima, glumi i montira.

Najponosniji je na svoj posljednji film “Duhovi postoje” koji je završio tokom prošlog mjeseca.

Za svoje filmove kaže da su uglavnom u pitanju horori, a “Duhovi postoje” je prema njegovim riječima najozbiljniji projekat u kojem je angažovao i prijatelje da glume.

“Mislim da horora ima najmanje u domaćoj kinematografiji. Prvo sam odlučio da snimam na engleskom i svi moji scenariji su na engleskom jeziku, tako da sam počeo da gledam strane horor filmove, to mi se dopalo, pa sam počeo da čitam i horor knjige. Osim toga mama isto voli da gleda trilere, drame, horor filmove, pa je to faktički krenulo od nje”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Andrej Nježić.

– Počeo kao devetogodišnjak u školi glume –

Ekipi Anadolu Agency (AA) u svojoj “montaži”, odnosno sobi, pokazao je svoj film. Reakcijama onih koji su pogledali njegov film vrlo je pozitivno iznenađen.

“Rekli su mi da samo nastavim tako”, kaže Andrej Nježić.

Sve je počelo kada je sa devet godina krenuo u školu glume u Dječijem pozorištu Republike Srpske, nakon čega je 2012. godine postao član Gradskog pozorišta “Jazavac” gdje sada aktivno igra predstave.

Za glumu je dobio i nagradu za najbolju sporednu ulogu, kada je sa kolegama iz “Jazavca” 2015. godine učestvovao na festivalu u Mrkonjić Gradu sa predstavom “Ko nekad u osam”.

Uživa u pisanju scenarija, a iako je do sada snimao samo kratkometražne u planu mu je da snima i prema scenarijima koje je napisao za dugometražne filmove.

Do snimanja filmova došao je slučajno jer je poželio da odglumi scene koje je napisao, pa mu je palo na pamet da to i snimi, a odatle se rodila ideja za stvaranje cijelog filma.

Obzirom da scene u kojima glumi ne može da snima, u pomoć mu priskače prijatelj koji se takođe, bavi glumom i režijom.

Ovaj odličan učenik prvog razreda Ekonomske škole u Banjaluci planira da nastavi da se bavi svojim sadašnjim hobijem. Namjera mu je da upiše ili glumačku akademiju ili režiju, ali u nekoj stranoj zemlji.

– Opremu uglavnom posuđuje –

Pošto opremu za snimanje uglavnom posuđuje od druga planira i da počne da nabavlja kameru, mikrofone, reflektore, kako bi njegovi filmovi izgledali što ozbiljnije.

Zahvaljujući internetu pokušava da se usavrši u ovom poslu, a tek nakon toga svoje filmove će slati i na festivale.

Najviše voli da glumi, piše i snima, a od svih poslova u filmskoj produciji najteže mu pada montaža jer kaže “za to treba imati kičmu”, obzirom da po nekoliko sati provede zbog par kadrova.

“U režiji mi je uzor Alfred Hitchcock. Zbog njegovih filmova sam i počeo da se bavim hororima i da snimam scenarije. Njegove filmove baš često gledam, a što se tiče glume ima ih baš dosta…Matt Damon, Leonardo DiCaprio…”, rekao je Andrej Nježić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,