Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pfizer i BioNTech mijenjaju uputstvo za temperaturu skladištenja vakcine

Preuzmite sliku

Kompanije Pfizer i BioNTech zatražile su od američkog zdravstvenog regulatora da ublaži zahtjeve prema kojima se njihova vakcina protiv COVID-19 treba čuvati na ultraniskim temperaturama, što potencijalno omogućava da se ona drži u apotekarskim zamrzivačima, saopšteno je danas.

Odobrenje Uprave za hranu i lijekove moglo bi poslati snažan signal drugim regulatorima širom svijeta koji bi potencijalno mogao olakšati distribuciju vakcina u siromašnijim zemljama.

Kompanije su američkoj agenciji dostavile nove podatke o temperaturi za čuvanje bočice sa vakcinom na minus 25 do minus 15 stepeni Celzija tokom dvije sedmice.

‘Lakše rukovanje vakcinom’

Prema aktuelnom uputstvu, vakcina se treba čuvati u zamrzivaču na temperaturama između minus 80 i minus 60 stepeni Celzija, što znači da mora biti otpremljena u posebno dizajniranim kontejnerima, a što nije lako izvodivo u ruralnim oblastima.

„Ti podaci mogu olakšati rukovanje našom vakcinom u apotekama i pružiti centrima za vakcinaciju veću fleksibilnost“, rekao je izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,