Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Petke o procesu evropskih integracija: Ključ je u rukama BiH

Preuzmite sliku

Panevropska unija Bosne i Hercegovine i Fondacija Konrad Adenauer u BiH organizirali su danas konferenciju o temi “BiH i evropske integracije: perspektiva i realnost”.

Konferencija, koja je ove godine održana online zbog pandemije koronavirusa, bila je završna aktivnost četverodnevne “Ljetne škole EU” i na jednom mjestu okupila je mlade iz svih dijelova BiH, predstavnike Evropske unije, zastupnike u Evropskom parlamentu, ambasadore zemalja članica Evropske unije, kreatore politika u BiH, sručnjake, analitičare i predstavnike civilnog društva, koji su zajedno diskutirali pitanja vezana uz mlade i evropske integracije BiH.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić podsjetio je da su evropske integracije jedan od glavnih strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH, te je govorio o radu institucija BiH na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

Podsjetio je na realizaciju Akcionog plana Vijeća ministara BiH za realizaciju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

– Sve može brže i učinkovitije. Ipak, očekujemo da će Vijeće Evropske unije vidjeti napredak BiH i uskoro donijeti odluku najprije o davanju kandidatskog statusa, a nakon toga i o početku pregovora – rekao je Brkić.

Borba protiv posljedica koronakrize u središtu je njemačkog predsjedavanja EU, podsjetio je Sven Petke, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH.

Istakao je da će i pored toga njemačka vlada i EU i dalje raditi na procesu proširenja EU i podsticati napredak BiH na putu ka članstvu u EU.

– Ključ je u rukama Bosne i Hercegovine – poručio je Petke.

Predsjednik Panevropske unije BiH ambasador Osman Topčagić rekao je da je prioritet za BiH dobijanje kandidatskog statusa i zatim otvaranje pregovora o članstvu.

– Važno je da se započelo sa ispunjavanjem nekih od navedenih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Raduje nas da pri tome imamo i podršku institucija EU i država članica, ali je i jasno da posao moraju uraditi naše institucije – rekao je Topčagić.

Potcrtao je kako više Evrope kod nas znači više mira, više stabilnosti i više ekonomskog prosperiteta.

Michael Gahler, zastupnik u Evropskom parlamentu, rekao je da je BiH ostvarila značajan napredak na svom putu ka EU, ali da još postoje značajna pitanja na kojima treba raditi.

– Prije svega, na području vladavine prava. Korupcija i njene veze s organiziranim kriminalom, političkim uplitanjem ili čak opstrukcijom u provedbi zakona ili sudskim postupcima nisu u skladu s članstvom u EU. EU nikad neće sniziti svoje standarde u ovom području jer se tiču jedne od naših glavnih vrijednosti – rekao je Gahler.

Poručio je da je i privredni razvoj područje koje zahtjeva daljnji napredak.

Ostali uvodničari na konferenciji bili su Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, Adnan Ćerimagić, analitičar u ESI Berlin, Adnan Huskić, politički analitičar, Dejan Šajinović, novinar, te Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije i bivša potpredsjednica Vlade Crne Gore.

Tokom konstruktivne rasprave i razmjene mišljenja rečeno je da je u BiH vidljiva sporost u ispunjavanju prioriteta, odnosno provođenju reformi koje bi ubrzale integraciju BiH u Europsku uniju.

Čula su se i mišljenja da EU mora imati jasan stav – ko koči evropski put BiH.

Učesnici su saglasni da su integraciju BiH i drugih zemalja u Evropsku uniju dodatno usporili migracijska kriza, Brexit, a sada i koronavirus.

Panevropska unija je najstarija evropska organizacija koja se zalaže za ujedinjenje Evrope i postoji od 1923. godine. U Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine i uglavnom organizuje međunarodne i druge konferencije, okrugle stolove i slične događaje na temu evropskih integracija sa partnerima – fondacijama Konrad Adenauer i Robert Schuman, Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, predsjednikom i potpredsjednicima Federacije BiH, i drugim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama, saopćeno je iz Panevropske unije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,