Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces potpisalo 70.000 građana

Preuzmite sliku

Kampanja Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH je rezultirala sa 70.000 potpisa građanske peticije kojom se traži sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.

Iz Koalicije “Pod lupom“ podsjećaju u saopćenju da bi se uvođenjem novih tehnologija vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti u izborni proces.

– Uvođenjem mašina za skeniranje glasačkih listića spriječile bi se izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Dodatno, bila bi omogućena kvalitetnija postizborna analiza i tzv. izborna forenzika od izborne administracije, posmatrača i svih sudionika izbornog procesa. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta – navodi Koalicija “Pod lupom”.

Elektronskom identifikacijom birača bi se, podvlače iz ove koalicije, spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje