Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Peticija da se djeca liječe iz budžeta a političari SMS porukama širi se po BiH

Preuzmite sliku

Nastavak peticije ” Bolesnu djecu treba liječiti iz budžeta a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati”.

Nakon što je neformalna grupa roditelja iz Tuzle uputila kompletnom tuzlanskom Gradskom vijeću i Gradonačelniku Jasminu Imamoviću Zahtjev za potpisivanje peticije “Bolesnu djecu treba liječiti iz budžeta a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati”, ka i izdvajanje sredstava iz budžeta Grada Tuzla u svrhu liječenja bolesne djece, danas se upućuju zahtjevi prema opštinama Kalesija, Banovići, Živinice, Lukavac, Teočak, Sapna, Doboj Istok i Kladanj.

U petak je zahtjev upućen u Gračanicu, a za Gradsko vijeće Tuzla 10.januara.

U Zahtjevu se naglašava potreba za uvođenjem stavke za finansiranje a ne sufinansiranje liječenja bolesne djece.

Kažu kako ih to sve obavezuje da se sistematski krene sa rješavanjem ovog problema, jer novca očito ima.

“Moramo pokazati da su nam djeca najvažnija, pogotovo ako su bolesna. Moramo imati za to sluha. Odričući se dijela svojih paušala i naknada, kao i naknada za finansiranje političkih partija vi ćete pokazati upravo to. Od vas krećemo! Budite primjer svim drugim nivoima vlasti, kako bi i oni ispravno postupili” stoji u zahtjevu Neformalne grupe roditelja.

Indira Bektić Mujkić iz Neformalne grupe roditelja kaže za BUKU kako sad predstoji najteži dio a to je lobiranje za uspjeh inicijative.

“Dosad nam se niko nije obratio, nikakvog kontakta nije bilo od kad smo predali incijativu u Gradsko vijeće Tuzla. Dosad je prikupljeno oko 7000 potpisa, a peticija se još uvijek potpisuje na terenu. Ali evo mi smo političarima dali priliku da se sami izjasne – javno ćemo objaviti ko se kako od njih izjasnio odnosno da li je potpisao peticiju. Ali teško da će oni odreći i dijela svojih naknada.” rekla je Bektić Mujkić za BUKU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje