Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Peter Duffy novi direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa zadovoljstvom najavljuje dolazak novoimenovanog direktora Misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu, Petera Duffya.

Kao direktor misije, Duffy će nadgledati najveći dio civilne pomoći američke vlade Bosni i Hercegovini, koji za 2015. godinu, iznosi 28 miliona dolara. Njegov dolazak potvrđuje daljnju posvećenost američke vlade bilateralnim odnosima dvije države, te promicanju euro-atlanskih integracija jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe građana ali i stvaranjem konkurentne, tržišno orijentisane ekonomije koja pruža bolje mogućnosti za sve građane BiH.

Prije ovog imenovanja, Duffy je radio kao zamjenik direktora USAID Misije u Afganistanu. Prije toga je bio direktor Programskog ureda USAID-a u Afganistanu, nadležan za strateško planiranje, koordinaciju donatora i nadgledanje i evaluaciju USAID-ovog cjelokupnog protfolija u toj zemlji, zatim direktor Programskog ureda misije USAID-a u Ukrajini, Bjelorusiji i Moldaviji, a radio je takodjer i u misijama na Kosovu i u Pakistanu.

Jedva čekam da vodim misiju USAID-a u Bosni i Hercegovini, prelijepoj zemlji bogate kulture i baštine te velike prirodne resurse. Tokom naredne tri godine, pod mojim vođstvom, USAID će nastaviti podržavati aktivnosti za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i ekonomskih mogućnosti, te jačanja vladavine prava i promicanja demokratskih principa kako bi se unaprijedio život građana BiH,” rekao je Duffy.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskog, demokratskog i socijalnog napretka u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,