Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pet lidera: Sutra nova šansa za izmjene Izbornog zakona BiH

Preuzmite sliku

Za sutra, 3. maj zakazan je sastanak lidera pet političkih stranaka, a tema je promjena Izbornog zakona BiH, odnosno implementacija presude Ustavnog suda BiH. Sastanku bi trebali prisustvovati Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Dragan Čović (HDZ BiH), Željko Komšić (DF) i Fahrudin Radončić (SBB).

Na prošlom sastanku, održan 25. aprila u rezidenciji Ambasade SAD-a u Sarajevu, nisu prisustvovali Nikšić i Radončić. Prema informacijama do kojih je došla Patria, Nikšić i Radončić će učestvovati na sutrašnjem sastanku.

Kada je riječ o prijedlozima za izmjene Izbornog zakona SDA, SBB, SDP i DF, kako ističu predstavnici ovih stranaka, zastupaju principijelno i legalističko rješenje, ali HDZ to ne prihvata, “jer ima svoje stavove.”

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon posljednjeg sastanka koji nije rezultirao dogovorom kazao je da je s punom pažnjom slušao ono što su prisutni govorili te da smatra da ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika.

“Možemo se samo nadati najboljem”, kazao je nedavno Wigemark.

Ambasadorica SAD Maureen Cormack kazala je da je posljednji razgovor bio aktivan, a njen je stav da postoje provodiva rješenja.

“Mi nismo naivni, nama je jasno da su ovdje izazovi koji se pojavljuju na političkom nivou i njih treba rješavati na političkom nivou. Zadovoljni smo što će se razgovori nastaviti naredne sedmice”, kazala je Cormack.

Dodala je da je međunarodna zajednica “itekako svjesna rokova i da će uskoro u BiH biti raspisani izbori”, prenosi novinska agencija Patria.

Sutra je krajnji rok za postizanje kompromosa u vezi izmjena Izbornog zakona. Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine će od 7. do 9. maja raspisati Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,