Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet kandidata s osudama dobili načelničke mandate

Preuzmite sliku

Petorica kandidata koji su pravosnažno osuđivani za ratni zločin, kriminal ili korupciju pobijedili su u utrci za načelnike u svojim opštinama, javlja BIRN.

Od oko 50 kandidata za funkcije načelnika u opštinama koji su osuđivani, optuživani ili je protiv njih vođena istraga u vezi sa krivičnim djelima ratnih zločina, kriminala ili korupcije, prema do sada objavljenim rezultatima, petorica s pravosnažnim osudama su osvojili mandat na jučerašnjim izborima.

Jedan od njih je Fikret Abdić, koji će u naredne četiri godine biti načelnik Velike Kladuše.

Abdić je u martu 2012. godine pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine petnaestogodišnje kazne, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

On je proglašen krivim da je kao vrhovni zapovjednik Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 civila i ratnih zarobljenika.

Kantonalni sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina.

Murat Tahirović iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida tvrdi da nije iznenađen pobjedom Abdića na izborima, te da je sramota što se osobe koje su učinile krivična djela uopće mogu kandidirati na izborima.

“Što se tiče same BiH i pobjede osobe poput Abdića u jednoj opštini to ne znači ništa, ali činjenica da smo imali izbore gdje je ovakva osoba pobijedila ukazuje da nacionalizam u BiH jedino pobjeđuje. Vidimo da svi oni koji su isticali nacionalizam kao svoj plan i program su zapravo i pobijedili na ovim izborima”, kaže Tahirović.

Na jučerašnjim izborima novi mandat za načelnika Ilidže osvojio je Senaid Memić. On je krajem 2005. godine optužen za krivično djelo ometanja rada pravosuđa jer je vrijeđao sudiju koji je izrekao presudu njegovom sinu za neovlašteno držanje oružja.

U junu 2006. Sud BiH ga osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca,  koja je kasnije preinačena u tromjesečnu kaznu zatvora. Memić je pomilovan 2008. godine.

Memić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je njegova pobjeda očekivana.

Narod je rekao svoje. Nastavljamo raditi. A što se tiče tih koji su mi pokušali nešto smjestiti i spakovati, neka vide šta su oni radili i sve što su uradili, uradili su sebi”, rekao je Memić.

U Republici Srpskoj (RS), kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miroslav Kraljević pobijedio je na izborima za načelnika u Vlasenici.

Kraljevića je Osnovni sud u Zvorniku proglasio krivim za krivično djelo otmice. Ranije je za BIRN BiH rekao da presuda neće djelovati na kandidaturu i da je to “završena priča”.

Uvijek će biti strana koje će se koristiti nečim u svoju korist. Ja sam lično ubijeđen u pobjedu. Ne mogu garantovati, ali mislim da to neće djelovati na moju kandidaturu niti u jednom niti u drugom pravcu. Presuda Osnovnog suda u Zvorniku je prošlost i ne bih je se doticao”, rekao je kandidat SNSD-a prije izbora u Vlasenici.

Kraljević je bio kažnjen sa 4.000 konvertibilnih maraka (KM) nakon što je sa Okružnim tužilaštvom Bijeljina postigao sporazum o priznanju krivice. On je, kako se navodi u presudi, u septembru 2010. kidnapirao Lazu Vidakovića, odbornika Naše stranke (NS), i 12 dana ga držao u zatočeništvu u Srbiji.

Ostala dvojica osuđenih kandidata koji su osvojili mandate su Radenko Banjac koji je proglašen krivim zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i Emir Bubalo koji ima presudu za prevaru u službi. Banjac će biti načelnik u Ribniku, a Bubalo u Konjicu.

Osim petorice pravosnažno osuđenih, još 14 osoba koji su optuživani ili su protiv njih vođene istrage za različita krivična djela su osvojili mandate na jučerašnjim izborima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,