Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet godina zatvora za utaju poreza

Preuzmite sliku

Osnovni sud Brčko distrikta BiH osudio je Jugoslava Ilića (41) iz Brčkog na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog utaje poreza na dohodak u iznosu većem od 300 tisuća maraka.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Ilića da je kao fizičko lice od 2009. do 2012. godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak ostvaren neposredno iz inozemstva.

Njega se tereti da nije sačinio i podnio godišnju poreznu prijavu Poreznoj upravi Distrikta niti je po rješenju tog organa dostavio dokaz da je takvu prijavu podnio u inozemstvu. Stoga je optužen za utaju više od tri stotine hiljada maraka poreza na iznos dohotka, koji je za četiri godine iznosio preko dva miliona švicarskih franaka i dvije stotine hiljada eura.

Optužnicu protiv Ilića za kazneno djelo porezne utaje Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu, a potom je i dokazalo u sve četiri točke, saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta.

Nakon održanog glavnog pretresa, njemu je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina i mjera prema kojoj je u budžet distrikta Brčko dužan uplatiti utajeni iznos poreza od 318.310,84 KM.

Optuženi ima pravo na žalbu pred Apelacijskim sudom Brčko distrikta BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,