Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet godina poslije: Šta su promijenili protesti u Bosni i Hercegovini?

Preuzmite sliku

Tačno pet godina je prošlo otkada su 7. februara 2014. godine na području cijele Bosne i Hercegovine građani nezadovoljni socijalnim i ekonomskim stanjem u zemlji izašli na proteste tražeći smjenu brojnih političara.

Na današnji dan 2014. godine je hiljade građana izašlo na ulice u većim gradovima, što je izazvalo nerede na ulicama. Osim u Tuzli, sukobi su zabilježeni u Bihaću, Zenici, Sarajevu i Mostaru.

Tokom demonstracija, u Sarajevu je zapaljena zgrada Predsjedništva kada je stradao dio vrijedne arhivske građe Arhiva Bosne i Hercegovine.

Dva dana nakon što je sve počelo u Tuzli, nemile scene su se preslikale i na ulice Sarajeva.

Mirno nezadovoljstvo hiljada i hiljada građana koji su digli svoj glas, na kraju se pretvorilo u pravo ratno stanje. Sukobi s policijom, deseci povrijeđenih, molotovljevi kokteli, paljevine, krv, kamenje, suzavac, topovski udari – bili su slika i prilika Sarajeva, ali i drugih većih gradova tog 7. februara.

Građansko nezadovoljstvo je kulminiralo. Tražile su se smjene. Bolji život za običnog čovjeka.

“To je bio trenutak bijesa koji je proključao u narodu. Nije bio uzaludan, ali efekat nije postignuti kakav je trebao”, smatra Srđan Puhalo, psiholog.

No, građansko nezadovoljstvo, bijes i na kraju agresija nisu urodli plodom. Puhalo smatra da ključni razlog pravog neuspjeha protesta leži u činjenici što se tada znalo ono što se neće, ali ne i ono što se u konačnici i hoće.

“Imali smo iznevjerene nade i danas imamo veći odlazak nezadovoljnih ljudi iz Bosne i Hercegovine nego što smo imali tada, vjerovatno zbog poruke da ne možete dohakati tim političarima”, zaključio je Puhalo.

A ti političari svojim djelovanjem godinama prije te 2014. i doveli su do ovolikog nezadovoljstva, mišljenja je aktivist Darko Brkan, sudionik i ovih protesta – protesta za koje smatra da su imali najveći potencijal da društvo postave na pravo mjesto. No, ono što je uslijedilo nakon, poručuje, ubilo je same proteste i zahtjeve građana.

“Politika je pobijedila. Političari su našli način da proteste dovedu do gušenjem, zatvaranjem, shvaćanjem građana da neće doći do pozitivnih pomaka”, poručio je Brkan iz organizacije ‘Zašto ne’.

Protesti su doveli do organiziranih plenuma, određenih smjena, ali sve to brzo je palo u zaborav. Zašto – svih ovih godina pitala se i Meliha Bajramović, u to vrijeme aktivistica Plenuma građana u Zenici.

“Priznajem, nismo postigli ciljeve, ali jesu li biti realni? Ali u ovih pet godina koliko sam saznala šta se događa, a šta sam mislila prije, nisam trebala imati onakva očekivanja, nije bilo šanse. Političari su se zaljepili kao fleke na svoje stolice i ne možeš je oprati nego samo izbaciti”, poručila je Meliha.

No, pet godina poslije, pitanje za one od kojih je sve i počelo: je li sve bilo uzalud i postoji li nada za bolje sutra?

“Situacija je crna i ne može biti crnja. Nada postoji, borim se, izgubili smo bitku, a tu jesmo, nismo izgubili rat”, naglasio je Sakib Kopić iz tuzlanskog Sindikata Solidarnost.

A danas, paljevine na zgradama podsjetnik su da se na ovome mjestu nekada nešto dogodilo. Jedini vidljivi rezultat nečega što su građani na miran način, prije nego se sve pretvorilo u nasilje, i željeli je promijeniti sliku društva kakvom smo do tada poznavali. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,