Petak, 18. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pentagon: Zainteresovani smo za saradnju sa BiH u više oblika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom boravka u Sjedinjenim Državama ove sedmice, nakon susreta u State Departmentu, bio i gost Pentagona, gdje se sastao sa Jamesom Andresonom, vršiteljem dužnosti podsekretara američkog ministarstva odbrane za razvoj odbrambene politike.

U izjavu za Glas Amerike potpukovnica Carla Gleason, iz ureda Pentagona za javnost, kazala je da se posjeta predsjedavajućeg se fokusirao uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa.

“Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlanskim kompanijama, kao i BiH sa Sjedinjenim Državama. Razgovarali smo i o budućim inicijativama po pitanju i reformi i saradnje u polju bezbjednosti. To uključuje i partnerstvo Oružanih snaga BiH sa Nacionalnom gardom Marylanda, što opet podrazumijeva i novu pomoć, recimo vojne helikoptere i slično.”, kazala je Gleason.

Naglasila je interes američke strane da se nastavi puno partnerstvo sa BiH, u mnogim oblicima.

“Postoji utvrđeni proces za vojnu podršku i prodaju. Taj proces je kontinuiran za BiH, a svaka pomoć i prodaja mora proći kroz naš Kongres. Mi smatramo da je sigurnost u tom cijelom region izuzetno važna.”, ocijenila je.

“Svakako smatramo da je Bosna i Hercegovina jedan od ključnih partnera u borbi protiv terorizma; u posljednjih oko četiri i po godine, više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo i učestvovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje i obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma, a ta će se suradnja i nastaviti.”, zaključila je Gleason u izjavi za Glas Amerike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,