Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pendeš u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

Preuzmite sliku

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš predvodi izaslanstvo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) koje će od 11. do 13. septembra biti u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Na poziv pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandra Alvargonzalesa, ministrica Pendeš sudjelovat će na NATO-ovoj konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru odbrane.

Tom konferencijom obilježava se deseta godišnjica pokretanja istoimene inicijative, u koju su MO i OSBiH uključeni od samog početka. Ministrica je pozvana da sudjeluje kao panelistica na prvom panelu Konferencije.

Tokom posjete, ministrica će s izaslanstvom imati niz važnih bilateralnih sastanaka u Washingtonu – u ponedjeljak, u sjedištu State Departmenta sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Hoytom Yeeom, zatim u Bijeloj kući, u Vijeću nacionalne sigurnosti na kojem će domaćin biti direktor za Balkan tog vijeća Brad Berkley.

Ministrica Pendeš s izaslanstvom će imati sastanak s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku (PASP) Alejandrom Alvargonzalesom, nakon čega se u Pentagonu sastaje sa zamjenikom ministra odbrane SAD Patrickom Shanahanom.

Planirano je da se Shanahanu prezentiraju ključne aktivnosti MO i OSBiH vezane za proces uknjižbe vojne imovine na državu BiH, provedbe „Pregleda odbrane“, nastavku sudjelovanja BiH kao NATO partnera u Operaciji „Odlučna potpora“ (Resolute Support) u Afganistanu te ostale aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces.

Po završetku Konferencije, u srijedu, ministrica Pendeš će s izaslanstvom posjetiti Nacionalnu gardu Savezne države Maryland, gdje će im domaćin biti generalmajor Linda L. Singh.

Uz ministricu Pendeš, izaslanstvo MO i OSBiH čine zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Mirko Tepšić, pomoćnik ministrice za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zatim stručna savjetnica za NATO-PfP programe Admina Pandžić te vojni izaslanik BiH u SAD brigadir Davorin Vučić, saopćeno je iz MOBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje