Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pendeš: ANP ne smije biti platforma za unutrašnje nesuglasice

Preuzmite sliku

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je kako je jako bitno provesti rezultate Općih izbora 2018. te vlast formirati dogovorom izbornih pobjednika.

Tehničko pitanje poput ANP-a ne smije se zloupotrebljavati, kazala je ministrica Pendeš, istaknuvši da obaveze koje je kao država preuzela Bosna i Hercegovina mora ispunjavati kako bi se dokazala kao ozbiljan saradnik euroatlantskih partnera, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“ANP znači djelovanje na području političkih, pravnih, odbrambenih i sigurnosnih, privrednih i drugih pitanja. Implementacijom ANP-a stvara se potencijal za ostvarenje utvrđenih strateških ciljeva i prioriteta. Kroz implementaciju poglavlja o odbrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije implementirati alate partnerske saradnje kako bi se povećale sposobnosti i učinkovitost, kako Oružanih snaga, tako i sigurnosnog sisterma BiH”, izjavila je ministrica Pendeš.

Pendeš je poručila kako je ANP vrlo važno staviti na dnevni red Vijeća ministara BiH.

“Imajući u vidu aktualni trenutak u političkom procesu, interese, ciljeve i očekivanja svih naroda u BiH, ne bi se smjelo dopustiti da se rješavanje tehničkog pitanja kao što je usvajanje i prezentiranje ANP-a tretira kao platforma za daljnje unutrašnje nesuglasice. Hrvatski politički predstavnici, HDZ BiH i HNS, nastavit će se zalagati da to da BiH ispuni strateške vanjskopolitičke ciljeve i pridruži se EU i NATO”, dodala je ministrica Pendeš, stoji u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje