Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pećanin: Pokažimo im da nismo ovce, u rukama bagre je sudbina nas i naše djece

Preuzmite sliku

Protest je zvanično počeo minutom ćutnje za Dženana i Davida, ali i za sve žrtve terorističkog napada u Sjedinjenim Američkim Državama 11. septembra, čija se 20. godišnjica obilježava danas

U Sarajevu se danas održava protest pod nazivom “Pravda za Dženana i Davida”. Brojni građani Sarajeva, ali i drugih bh. gradova su došli kako bi podržali 20. po redu proteste.

Protest je zvanično počeo minutom ćutnje za Dženana i Davida, ali i za sve žrtve terorističkog napada u Sjedinjenim Američkim Državama 11. septembra, čija se 20. godišnjica obilježava danas.

Članovi porodica, prijatelji i aktivisti koji dolaze iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine traže da se utvrdi istina o stradanju dvojice mladića iz Sarajeva i Banjaluke – Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Učesnici nose transparente na kojima je napisano “Pravda za Dženana i Davida”, “Na strani istine i pravde”, “Pravda je spora, ali dostižna”, “Danas Dženan, a sutra?”

  • Među prvima se okupljenim obratio novinar i advokat Senad Pećanin:

    – Iako sam se trudio i uspio biti sa svojom porodicom na većini do sada organiziranih skupova, prvi put govorim. Mi svi i svi oni koji imaju trunku ljudskosti i morala znaju za slučajeve ubistva Dženana i Davida i mafijašku akciju zataškavanja tih zločina. Ja zastupam porodicu Adnana Hadžagića koji je preminuo prošle godine. Porodica je trpjela pritiske da ga ukopa bez obdukcije. Nalaz sudskog vještaka je pokazao da je Adnanova smrt posljedica brutalnog policjskog premlaćivanja, onda je Kantonalno tužilaštvo organiziralo drugu obdukciju u Tuzli koja je pokazala isto Adnan Hadžagić je ubijen brutalnim premlaćivanjem policije. Od tada do danas ovaj zločin za KTKS ne postoji, nema suđenja, nema optužnice, nema osumnjičenih iako svi znaju da se radi o policjskim službenicima koji su pokušali fasificirati uzrok Adnanove smrti, rekao je Pećanin.

    Naglasio je kako porodica Memić i advokat Ifet Feraget po 20. put “nam pružaju priliku da pokažemo kako nismo ovce”.

    – Po 20. put porodica Memić i advokat Feraget nam pružaju prliku da pokažemo da nismo ovce da smo zadržali mrvu dostajanstva, da želimo da živimo slobodno, a ne u strahu od zločinačke vlasti, korumpiranog sistema. Šta se to dogodilo sa Sarajevo i Sarajlijama koje su u ratu pružili otpor fašistima s brda, kako je moguće da više Sarajlija ode na koncert Cece u Lukavicu nego na protest protiv zločinačke vlasti. Zamislite da se pred KT KS okupilo 50.000 građana koji traže smjenu Sabine Sarajlija. Vi znate za historijski govor Martina Lutera Kinga, i ja imam san da građani BiH dostojanstveno ustanu i otmu vlastitu sudbinu i svoje djece od bagre, nacionalističke vlasti koja nas jaše preko 30 godina”, kazao je Pećanin.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje