Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarke pozvale na hitno usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

Preuzmite sliku

U utorak 27.07.2021. će u Sarajevu biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu će se drugi put u toku ovog mjeseca naći i Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Zastupnici iz reda hrvatskog naroda u Predstavničkom dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 05.07. ove godine, odbili da razmatraju ovaj Nacrt zakona dok se ne prevede na hrvatski jezik.

“Nacrt zakona je preveden u međuvremenu i nadamo se da su otklonjene sve prepreke za razmatranje i usvajanje nacrta Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH”, saopšteno je iz Fondacije lokalne demokratije (FLD) koja je sa mrežom nevladinih organizacija “Sigurnom mrežom” i uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika sa međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugim oblicima diskriminacije.

Većina parlamentarki izrazila je zabrinutost zbog neusvajanja ovog zakona i izrazile su nadu da će on biti usvojen na narednoj sjednici Predstavničkog doma te su uputile kratke video poruke kolegama i kolegicama u Federalnom Parlamentu. Meliha Bijedić, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kazala je da su posebno u toku kovid pandemije ugrožene porodice te da se u ovom periodu žene suočavaju sa porastom nasilja dok su prisiljene da borave zatvorene u kući zbog mjera ograničenja kretanja i zbog pogoršane socijalne situacije.

Kenela Zuko, Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je podsjetila na istraživanja koja pokazuju da su četiri od deset žena iskusile neki oblik nasilja, vrlo često u svojim domovima i od svojih partnera, ali da nasilje uglavnom ne prijavljuju jer ne vjeruju sistemu zaštite. “Naša obaveza je da damo doprinos izgradnji boljeg društva i sretnih porodica bez nasilja”, rekla je Zuko.

Nasiha Pozder, Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je podsjetila da je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju za zaštitu žena i dodala da je ” naša moralna, etička i pravna obaveza je da usvojimo Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH”. “Upravo sada, mnoge žene trpe nasilje, a mi moramo biti njihov glas”, poručila je Pozder.

Alma Kratina, Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH istakla je da “ako budemo zatvarali oči na ove probleme koji obično žrtve koštaju i života, preko noći možemo postati društvo nasilja te da “prioritet u Parlalmentu FBiH mora biti usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji će zaštiti žrtve i osuditi nasilnike”.

Početkom ovog mjeseca šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler i predstavnik UN Women u BiH, David Saunders pozvali vlasti u FBiH da hitno usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH i tako ispoštuju obavezu koju su potpisali ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Nasilje nije privatna stvar!” je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem njegovog usklađivanja sa preporukama Istanbulske konvencije. Kampanju provodi Fondacija lokalne demokratije u BiH (FLD) sa članicama Sigurne mreže, u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“, uz podršku Evropske unije i UN Women, u saradnji sa organizacijama civilnog društva u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje