Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarci troše nemilice, samo na naknade 1,6 miliona KM

Preuzmite sliku

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, kao i prethodnih godina, nastavila je s rasipništvom i praksom netransparentnog trošenja novca, posebno onog kojim se finansira rad klubova i političkih partija koje participiraju u Predstavničkom i Domu naroda parlamenta BiH.

Iako su od Kancelarije za reviziju institucija BiH dobili pozitivno mišljenje s nekoliko preporuka iz izvještaja koji se odnosi na 2015. godinu, može se zaključiti da unutar parlamenta BiH na najbolji način ne funkcioniše sistem internih kontrola, a što su revizori na nekoliko mjesta i zaključili, pišu Nezavisne novine.

“I pored višegodišnjih preporuka revizije o neophodnosti donošenja jasnih pravila i procedura trošenja i pravdanja sredstava klubova, nema bitnih promjena u načinu trošenja i pravdanja u odnosu na prethodne godine”, navodi se u izvještaju revizora koji je juče objavljen.

Inače, za finansiranje rada klubova i političkih partija, prošle godine potrošene su 929.402 KM, koje su utrošene na devet klubova, odnosno parlamentarnih grupa u okviru Predstavničkog doma i tri kluba u okviru Doma naroda. Najveći dio ovog novca završio je u džepovima poslanika i delegata, kojima je na ime naknada za posjetu izbornoj bazi isplaćeno više od 159.000 KM, a ništa manje nije podijeljeno i “stranačkim vojnicima” angažovanim uglavnom po ugovoru o djelu, na šta je otišlo 116.800 KM.

Revizori su konstatovali da nema jasnih procedura na osnovu kojih se angažuju po ugovoru o djelu, a da nije rijedak slučaj da zaposleni u parlamentu BiH na istim ili sličnim poslovima budu angažovani za naknade koje se kreću od 450 do čak 1.600 KM. Jedna od glavnih zamjerki revizora odnosila se na sredstva za reprezentaciju na šta je u okviru klubova i partija potrošeno više od 43.000 KM.

“Sredstva za reprezentaciju koriste se na isti način kao i ranijih godina. Nedostaju obrazloženja o povodu nastanka troška, dok se na osnovu specifikacija u prilogu računa stiče utisak da se sredstva koriste u svrhu toplog obroka, što nije svrha reprezentacije”, naveli su revizori.

Ono na šta je skrenuta pažnja je i isplata raznih naknada poslanicima i delegatima, na šta je otišlo više od 1,6 miliona KM, a između ostalog kao paušal narodnim tribunima isplaćeno je 472.301 KM, odnosno svima njima po 714 KM pored plate i bez obzira na radno-pravni status. Takođe, što se tiče naknada za tri poslanika i tri zaposlena po osnovu otpremnine za odlazak u penziju otišlo je 119.188 KM

“Smatramo da bi plate, naknade i ostala materijalna prava poslanika i delegata trebalo da budu regulisani na jasan i transparentan način, donošenjem posebnog zakona o pravima i dužnostima poslanika i delegata”, navodi se u izvještaju.

Zanimljivi su i troškovi koji se odnose na izdatke za lična vozila u zemlji po osnovu kojih su poslanici i delegati naplatili čak 113.667 KM, a gotovo isto toliko je potrošeno i na vozni park parlamenta BiH, dok je značajan dio novca potrošen za mobilno telefoniranje, i to više od 70.000 KM.

Parlament BiH prošle godine potrošio je 16.395.395 KM od čega je na plate otišlo 10.653.786 KM. Jeli na račun drugog, a uzimali dnevnicu Parlamentarna skupština BiH prošle godine po osnovu putovanja u inostranstvo potrošila je 585.694 KM od čega je na smještaj potrošeno 242.885 KM, zatim prevoz 177.362 KM, ali i na dnevnice na koje je otišlo 170.491 KM.

“Testiranjem obračuna ovih izdataka, konstatovali smo da su u pojedinim slučajevima obračunate pune dnevnice, umjesto umanjenih dnevnica, bez obzira na to što je na osnovu dokumentacije utvrđeno da je ishrana bila obezbijeđena od strane organizatora”, naveli su revizori. (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,