Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarci prikupili potpise za sazivanje hitne sjednice za ukidanje akciza na gorivo

Preuzmite sliku

Prikupljeno je dovoljno potpisa poslanika i delegata Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da se kolegijima oba doma PSBiH uputi zahtjev za sazivanje hitnih sjednica na kojima bi se glasalo o Zakonu o ukidanju akciza na gorivo koji predviđa da narednih pola godine uz mogućnost produženja tog roka za još tri mjeseca gorivo u BiH bude jeftinije za pola marke.

Ovu informaciju je za Fokus.ba potvrdio Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH i inicijator prijedloga ovog zakona.

Magazinović smatra da ako ne zbog empatije i razumijevanja situacije u kojoj se nalaze građani, onda bi barem predstojeći izbori i izborna kampanja koja je u toku mogli doprinijeti tome da se SNSD koji se od marta protivi ukidanju akciza i smanjenju cijene goriva ipak predomisli, te da će njihovi poslanici doći na sjednice i glasati za pojeftinjenje goriva.

– S obzirom na to da je Komisija za usaglašavanje tog zakona prošle sedmice dala saglasnost na tekst zakona koji predviđa da narednih pola godine uz mogućnost produženja tog roka za još tri mjeseca gorivo bude jeftinije za pola marke o čemu su upoznati i predsjedavajući oba doma Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, a oni se još nisu oglasili o ovom pitanju niti sazvali sjednice, mi smo odlučili da uputimo zahtjev za sazivanje sjednica kako bi glasali o pojeftinjenju goriva, a što je, podsjećam Predstavnički dom izglasao još u martu ove godine. Sada smo ponovo na početku i nadam se da će poslanici i delegati iz SNSD-a shvatiti ozbiljnost situacije i da će doći na sjednicu i glasati za to da gorivo pojeftini – kaže Magazinović.

Inače, Poslovnik propisuje da onog trenutka kada predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, u ovom slučaju Nebojša Radmanović dobije zahtjev za sazivanje sjednice, on to mora učiniti u roku tri dana, a ukoliko to ne učini predsjedavajući, Poslovnik nalaže da sjednicu sazove jedan od zamjenika predsjedavajućeg. To su Borjana Krišto (HDZBiH) ili Denis Zvizdić (NiP). U Domu naroda , ukoliko sjednicu ne sazove Špirić to mogu učiniti njegovi zamjenici Bakir Izetbegović (SDA) ili Dragan Čović (HDZBiH).

U svakom slučaju, postoji obaveza sazivanja sjednica oba doma PSBiH, a ono što je upitno jeste da li će se pozivu odazvati poslanici i delegati iz SNSD-a i HDZ-a.

Poznato je da članovi SNSD-a Dušanka Majkić i Dragan Bogdanić u Komisiji koja je usaglašavala tekst Zakona o ukidanju akciza nisu došli na prošlosedmičnu sjednicu, kao i da je Majkić predlagala da se akcize ukinu samo na 30 dana. Ranije su taj njen prijedlog na sjednici Doma naroda PSBiH podržali delegati iz HDZ-a, međutim na sjednici Komisije ipak su se predomislili i glasali za pojeftinjenje goriva na šest mjeseci s mogućnosti produženja tog roka na još tri mjeseca.

Hoće li HDZ-a ostati pri ovom stavu znat će se već narednih dana, ukoliko sjednice budu zakazane.

Jasno je da SNSD iako su i Radmanović i Špirić kadrovi te stranke neće moći spriječiti zakazivanje sjednica i da je SNSD sada doveden u situaciju da mora jasno pokazati je li spreman učiniti nešto za dobrobit većine građana. Upravo njihov stav o tome hoće li biti za ili protiv pojeftinjenja goriva nepune dvije sedmice uoči održavanja općih izbora bit će jasan pokazatelj njihovim potencijalnim biračima mogu li barem u strahu od gubitka glasova učiniti nešto za građane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje