Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarci posjetili Bratunac i Janju, razgovarano o problemima povratnika

Preuzmite sliku

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirjana Marinković-Lepić, Zlatan Begić i Šemsudin Mehmedović danas su posjetili Bratunac, gdje su razgovarali s predsjednikom Skupštine općine Radislavom Jovanovićem, a ovom sastanku prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Potom je uslijedio i radni sastanak s načelnikom Općine Bratunac Srđanom Rankićem, a parlamentarci su razgovarali i s predstavnicima povratnika u Janju. Poslanica Mirjana Marinković-Lepić je kazala Feni da, bez obzira na to što u Bratuncu nema incidenata, netrpeljivosti, ipak određena prava povratnika nisu u cjelosti ostvarena.

Naglasila bih rad u javnim službama, gdje je jako mali broj Bošnjaka. Znamo da su se ljudi vratili na to područje prije 20 i više godina. To je jedan od problema koje su i istakli predstavnici bošnjačke zajednice u Bratuncu”, navela je Marinković- Lepić.

Dodala je da su tu još neki problemi u vezi s imovinom.

“Sve u svemu, nema netrpeljivosti, ali nije izvršena jedna potpuna inkluzija povratnika u svakodnevni život tog područja. Ono što smo mi željeli da predložimo i da im se stavimo na raspolaganje jeste dalji rad na privrednom razvoju“,  kazala je Marinković – Lepić.

Navela je da su se u Janji susreli s povratnicima, te da nisu imali priliku da razgovaraju s predstavnicima općinske vlasti.

“Zgroženi smo incidentom koji se desio prije nekoliko dana, uoči proslave božićnih praznika, pucnjeva na džamiju. Mislim da su to stvari koje neodoljivo podsjećaju na 90-te i da tu treba da reaguju, prije svega, sigurnosne strukture, policijski organi, ali i da svi zajedno treba rade na suzbijanju tenzija, na javnom ograđivanju od takvih postupaka. Prvenstveno tu mislim i na predstavnike vlasti. Ali naglašavam da je ovdje moralo doći do intervencije MUP-a i do kažnjavanja počinilaca”,  zaključila je Marinković- Lepić.

Grupa poslanika i delegata domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetila je danas Foču, Prijedor, Bratunac, Gacko i Janju gdje se susrela sa izabranim zvaničnicima kao i predstavnicima povratnika u sredinama u kojima je proteklih dana zabilježeno uznemiravanje i ugrožavanje njihove sigurnosti. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje