Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarci iz UK posjetili Memorijalni centar Srebrenica

Preuzmite sliku

Predvođeni parlamentarkom Aliciom Kearns danas su, međustranački parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson, Tony Lloyd, Alyn Smith, Karen Bradley, Martin Vickers, Dave Doogan i Bob Stewart, posjetili Memorijalni centar Srebrenica.

Sa njima u posjeti bio je i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field.

Oni su nakon kraćeg sastanka sa direktorom službe Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem, u njegovoj pratnji obišli stalne postavke Centra uključujući izložbe ‘Koracima onih koji ni(su) prešli’ i video izložbu ‘Srebrenica: Naša priča’ nakon čega su vidjeli i lokaciju u bivšoj fabrici akumulatora na kojoj su još uvijek vidljivi konopci pomoću kojih su neke od izbjeglica pokušale počiniti samoubistvo u danima između 11. i 13. jula 1995. godine, koliko su boravili u tom prostoru.

Parlamentarci su, nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra, razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra.

O već završenim, ali i trenutnim, projektima na kojima rade razgovarali su sa mladim dizajnerima, IT stručnjacima, indekserima Misalom Muharemović, Neinom Mustafićem i Mevlijom Bećirović, koji rade na projektima usmene historije i razvoja aplikacija relevantnih za ovu instituciju, ali i volonterima koji su u Memorijalni centar došli iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva – Dennisom Miskićem i Georgiom Konstandiem.

– Parlamentarci su, kroz razgovor, ukazali na važnost misije Memorijalniog centra i njegovog postojanja ali i poslova koje ti mladi ljudi obavljaju u Centru – saopšteno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,