Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarce u BiH brine poskupljenje matovilca, mesa i putera

Preuzmite sliku

Iako se ne žale, rastuću inflaciju, kažu, osjete i parlamentarci BiH. Tvrde da idu lično u kupovinu, ali tek jedna trećina njih je mogla govoriti o konkretnim cijenama.

I vlast i opozicija su saglasni da institucije nisu preduzele ništa kako bi se ublažila kriza izazvana ratom u Ukrajini

Odličan – pet

Ako bi ih ocjenjivali, odlične ocjene bi dobili Nenad Stevandić i Damir Arnaut, znaju trenutne cijene, ali i koliko su iznosile ranije.

Nenad Stevandić, Ujedinjena Srpska:

“Znam sve cijene, znam kifle smo plaćali 0,2KM, sada su pola marke, ulje smo kupovali po 2,8, sada je 5,8KM, slično se desilo i sa zelenišom salate su nekada bile 1,5KM, sada su tri. Matovilac je poskupio pet, šest puta. Znam, i ja i supruga guramo korpu, jer ne živimo u staklenom zvonu”.

Damir Arnaut, Naša Stranka:

“Litar mlijeka ste prije šest mjeseci mogli naći za 95 feninga, 1KM, sada ne možete naći ispod 1,35KM. Litar ulja, opšte je pozanto prošlo ljeto 2,5KM, sada je preko 5KM. Puter ste 250gr mogli naći prošlo ljeto za 3,5KM, sada ne možete ispod 5,5KM”.

Dobru ocjenu u poznavanju tržišta dobili bi i Saša Magazinović, te Snježana Novaković Bursač koji su takođe govorili o konkretnim brojkama.

Saša Magazinović, SDP:

“Evo ovih 8,5KM puter danas, iako to nije namirnica koju trošimo u neograničenim količinama, ali je to jedna od namirnica čiji je rast cijena najuočljivji. Nekad je bio po 2,5, 3KM”.

Snježana Novaković Bursač, SNSD:

“Meso, to se mnogo upotrebljava, mljeveno goveđe, ili mješano koju kupujem, za % je povećane. Ili ulje, ali potrošnja ulja, u odnosu na meso se puno manje odnosi na budžet”.

“Potrebna reakcija države?!”

U kupovinu, kažu, idu, brine ih situacija, potrebna je reakcija države u čijim su strukturama i sami, ali detalje o cijenama ne poznaju.

Mirko Šarović, SDS:

“Ja brašno naravno ne kupujem, najviše kupujem voće i povrće. Sipam gorivo u vlastiti automobil i volim da vozim, to želim da kažem, i volim da vozim svoj automobil. Gorivo je od 3 do 3,5KM zavisnosti šta sipate”.

Nikola Lovrinović, HDZ BiH:

“Ne iznenađuje me kad je takvo stanje u svijetu kompletnom, ali to je nešto što je teško pratiti. pogotovo neko ko je sa nižim ili nikakvim primanjima, to je udar nevjerovatan”.

Adil Osmanović, SDA:

“Naravno da nije prijatno vidjeti koliko su poskupjele osnovne životne namirnice, nedavno sam i sam bio svjedokom, nekada kada ste gurali jedna velika kolica, to je koštalo 120, 130KM, Sada dvije kese platite 150, 160KM”.

Različiti prijedlozi

Načelno svi su empatični prema onima koji imaju višestruko manja primanja od njih, saglasni su i da ništa nije učinjeno da do ovakve inflacije ne dođe.

Prijedlozi su im različiti, od socijalne pomoći, preko ekonomskih mjera poput ukidanja poreza, ali i akciza, do čega nije došlo kada inicijativa nije dobila podršku delegata iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,