Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Parlament Federacije zapošljava najmanje 40 novih službenika

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamenta Federacije pokrenuo je izradu novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Stručne službe ovog doma. Prema tom novom Pravilniku, uz postojeće organizacione jednice Stručna služba ovog doma će dobiti i neke nove jedinice. Uz to i nove zaposlene.

I Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH imaju zasebne stručne službe. U njima rade državni službenici i namještenici. Izvršavaju poslove za potrebe domova, klubova stranaka odnosno naroda, radnih tijela i druge poslove.

U Stručnoj službi Zastupničkog doma trenutno postoje tri organizaciona dijela i to: Ured predsjedavajućeg Zastupničkog doma i potpredsjedavajućih Zastupničkog doma, Ured sekretara Zastupničkog doma te Služba radnih tijela Zastupničkog doma. Skupa zapošljavaju nešto više od 20 ljudi.

Sada se govori o tri nove organizacione jedinice pri ovoj Stručnoj službi, i to onoj za Evropske poslove, jedinici za odnose s javnošću te IT jedinici. Sa tri nove jedinice broj uposlenih u Stručnoj službi Predstavničkog doma PFBiH treba da poraste za najmanje 40 ljudi, koji će se finansirati iz federalnog budžeta, i to sa dodatnih oko 100.000 KM mjesečno.

Iz kabineta predsjedavajućeg PD PF BiH Edina Mušića potvrdili su da očekuju izmjenu Pravilnika, koji bi značio i nove državne službenike, ali ne znaju kada bi Pravilnik mogao biti usvojen. Nadaju se da će se to desiti što prije.

,,Zadnji državni službenik u Predstavnički dom Parlamenta FBiH zaposlen je 2008., a zadnji namještenik primljen je 2009. godine. Sigurno je da Parlamentu trebaju novi ljudi”, rečeno je za NAP iz Mušićevog kabineta.

 

Prijedlog o novim radnim mjestima u Stručnoj službi Predstavničkog doma, tvrdi sagovornik Patrije iz Parlamenta FBiH, inicirao je predsjedavajući ovog doma Edin Mušić.

Da bi njegov prijedlog prošao, novi Pravilnik treba prethodno odobriti Administrativna komisija ovog doma. Na čelu Administrativne komisije je Mušićev stranački kolega i generalni sekretar SDA Amir Zukić, uhapšen prije pet mjeseci zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i nezakonita zapošljavanja u javna preduzeća koji se nalazi u pritvoru i u toku sudskog postupka.

Prošle godine Federalni parlament nije radio više od četiri mjeseca. Od početka 2017. Parlament nije usvojio niti jedan zakon ključan za ekonomsku reformu u Federaciji. Iz Parlamenta nemaju konkretno objašnjenje šta će raditi novih 40 ljudi čije plate će se finansirati novcem poreskih obveznika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje