Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Parlament FBiH nije usvojio da se povećaju plate radnika do 400 KM

Preuzmite sliku

Većinom glasova Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas nije usvojio prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije BiH da se dnevni red današnje sjednice dopuni s prijedlozima zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, kojima je bilo predviđeno da se povećaju plate radnika najviše do 400 KM.

– Mislim da je javnost bila prethodnih dana i mjeseci upoznata sa ovim zakonima. Znali smo da većina nije usaglasila uvrštavanje ovih zakona na predloženi dnevni red sjednice Predstavničkog doma. Uprkos tome, očekivali smo danas da će se ipak javiti neki glas savjesti i neko odgovoran koji će predložiti ove zakone u dnevni red. Nažalost, to se nije desilo, tako da Udruženje sa velikim razočarenjem napušta ovu sjednicu – rekao je direktor Udruženja Mario Nenadić.

Poručio je da će Udruženje poslodavaca FBiH i dalje insistirati da se na nekoj od narednih sjednica Predstavničkog doma nađu zakoni koji će unaprijediti položaj radnika i omogućiti poslodavcima povoljnije poslovno okruženje.

– Osnovni razlog zbog kojih su rađeni ovi zakoni je poboljšanje standarda radnika, povećanje njihovih primanja. Niko sa ovim zakonima ništa ne bi izgubio. Ključno je pitanje što će sada poduzeti sindikati jer znamo njihove najave iz prethodnog perioda. Sama činjenica da su ova dva zakona radili zajedno poslodavci i sindikalci govori dovoljno koliko smo svi skupa obeshrabreni današnjim stavom zakonodavne vlasti u Federaciji BiH – kazao je Nenadić.

U uslovima globalnih tržišnih poremećaja, visoke inflacije i odliva radne snage, poslodavci u Federaciji BiH mišljenja su da se hitno trebaju poduzeti mjere na jačanju konkurentnosti domaće privrede, rastu zaposlenosti i rastu plata. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje