Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papirologija: Šalterske muke u BiH pretočene u društvenu igru

Preuzmite sliku

Skoro dvije godine 70-ak mladih iz cijele zemlje razvijalo je ideju kako predstaviti bh. birokratsku realnost u općini, MUP-u, na birou za zapošljavanje ili fakultetu.

Igru su osmislili mladi, a glavna misija izganjati papir, piše RSE.

Selma Hrnčić, studentica iz Gradačca kazala je kako su kroz ovu igru spoznali jedan potpuno druigi nivo podijeljenosti naše države.

“To nije podijeljenost o kojoj slušamo svaki dan – Bošnjaci,Srbi, Hrvati, već je to nivo podijeljenosti gdje imate različite zakone i pravila u dva entteta, pa u kantonima..., kazala je.

“Moram izganjati papir” rečenica je koja se često čuje u balkanskim državama. Čekanje pred šalterima, plaćanje taksi, a u krajnjem slučaju i povlačenje veza, realnost je koju su mladi iz Bosne i Hercegovine pretočili u društvenu igru.

Nazvati rođaka, povući vezu ili prodati glas načini su na koji se može završiti zadaća u društvenoj igri “Papirologija” koju su osmislili mladi. Glavna misija je “izganjati papir”. Izradu društvene igre je pomogla Max Planck fondacija koja planira besplatno podijeliti igru centrima za mlade.

Interes za kupovinu ih je iznenadio, kažu.

Nermina Trbonja iz fondacije je kazala da su zahtjevi dolazili kako iz BiH tako i zemalja u regiji, “jer izgleda da svi imaju slične probleme”. Zbog sporosti u donošenju odluka, svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini su rok za provedbu Strategije reforme javne uprave pomjerili sa 2022. na 2027. godinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,