Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pandemija virusa korona još dugo neće biti okončana

Preuzmite sliku

Pandemija virusa korona još dugo neće biti okončana, zbog čega je u borbi sa širenjem virusa potrebno pratiti i primjenjivati sva do sada raspoloživa iskustva, rečeno je prilikom posjete delegacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara.

Šef Kancelarije SZO za BiH Viktor Olšavski tom je prilikom naglasio da je za BiH važno da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine.

Pri tom je ukazano na ulogu Ministarstva civilnih poslova u objedinjavanju svih potreba entiteta i Brčko distrikta, te predstavljanje tih potreba putem zajedničkog dokumenta, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ponovljen je stav da testiranje treba biti pojačano i da treba obuhvatiti mnogo veći broj stanovnika, a da nadležne službe treba da kreiraju različite scenarije za borbu protiv virusa.

Kao primjer dobre prakse, a koja još nedostaje BiH, navedeno je “praćenje kontakata”, koje se u BiH uglavnom temelji na jednom kontaktu s kojim je zaražena osoba bila, dok je u drugim zemljama riječ o praćenju pet do petnaest kontakata.

Olšavski je ovom prilikom dao podršku učešću BiH na 70. sjednici Regionalnog komiteta SZO koja će biti održana 14. septembra online.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje