Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Palmer u Sarajevu počinje razgovore o izbornim reformama

Preuzmite sliku

Specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer stigao je jučer u Sarajevo.

Matthew Palmer doputovao je u Sarajevo kako bi pomogao u napretku BiH u izbornim reformamama”, naveli su u tweetu iz Ambasade SAD.

Također su naveli da se jučer susreo sa članovima Centralne izborne komisije, ambasadoricom OSCE-a Kathleen Kavalec i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Sattlerom kako bi “usmjerili pažnju na imperativ poboljšanja integriteta transparentnosti izbornog sistema BiH”.

Palmer započinje prvu posjetu Bosni i Hercegovini od stupanja na novu funkciju.

Kako je ranije rečeno, on će u Bosni i Hercegovini boraviti nekoliko dana.

“Imat će sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice, bosanskohercegovačkim zvaničnicima i predstavnicima političkih stranaka. Tema su reformski procesi”, rekli su iz Ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Palmer je dan ranije uoči dolaska u Sarajevo, izjavio da bi problem Izbornog zakona trebalo riješiti “uklanjanjem etničkih prefiksa” kod izbora članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH..

“Željeli bismo da vidimo neke ograničene ciljane promjene Ustava BiH koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije BiH. Željeli bismo da se paralelno s tim sprovede reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost”, rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

Naveo je kako bi SAD želio da vidi da u BiH postoji izborni sistem koji je u skladu sa temeljnim kompromisima koji su bili dio Dejtonskog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obaveze i odgovornosti prema EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje