Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pale: Izlile se rijeke Prača i Čemernica, poplavljeni pojedini objekti i imanja

Preuzmite sliku

Zbog obilnih kišnih padavina na području općine Pale u FBiH došlo je do porasta vodostaja i pojave bujičnih potoka. Rijeke Prača i Čemernica su se izlile iz korita, a poplavljeni su pojedini objekti i imanja.

Avdo Salispahić iz Službe civilne zaštite Općine Pale u Federaciji BiH potvrdio je da su vodostaji danas u opadanju

,, Za razliku od jučerašnjeg dana kada je bilo kritičnih situacija, danas je stanje podnošljivo, nakon što su prestale padavine. Vodostaj rijeke Prače jučer je iznosio 197,7 cm, dok je jutros u 9 sati na mjernoj stanici zabilježeno 114 cm, dakle on je u stalnom opadanju kao i nivo potoka i pritoka rijeke Prače.”, kazao je Salispahić.

Naglasio je da su se jučer i rijeka Prača i Čemernica izlile iz korita.

,,Rijeka Prača se izlila u centru naselja Prača i poplavljene su podrumske prostorije jedne vikend kuće. Takođe u naselju Donje Bare izlila se Čemernica i došlo je do plavljenja imanja i porodične kuće, dok su u okolnim selima Prače i Hrenovice bujični potoci poplavili određeni broj seoskih imanja. Bilo je i začepljenih propusta u Prači ali smo brzo intervenisali i nisu pričinjene veće materijalne štete.”, precizirao je Alispahić.

Dodao je da su određeni problemi zabilježeni i na gradilištu tunela Hranjen.

,,Po našim saznanjima u tunelu Hranjen došlo je do pojave podzemnih voda tako da su evakuisani i ljudstvo i mehanizacija čime su trenutno radovi na tunelu iz pravca Prače obustavljeni.”, kazao je predstavnik CZ Općine Pale u FBiH.

Naveo je da su regionalni i lokalni putevi u ovom dijelu BPK Goražde prohodni. U Općini Foča u FBiH takođe je zabilježena pojava opasnosti od poplava. Prema podacima CZ ove općine, zbog velikog povećanja vodostaja svih vodotoka, rijeka Kolina se izlila na području MZ Jabuka i poplavila nekoliko vikend kuća, kao i određen broj pomoćnih i improviziranih objekata za smještaj stoke, u kojima niko ne boravi.

Bujični potoci uvjetovani jakom kišom i topljenjem snijega oštetili su i lokalne puteve na području ove mjesne zajednice. Općina Foča u FBiH u saradnji sa preduzećem Goražde putevi intervenisala je na nekoliko lokacija na teritoriji ove općine na otčepljavanju propusta i kanalisanju bujičnih potoka te uklanjanju stabala sa magistralnog puta M-18.1. Zbog povećanja vodostaja rijeke Drine zabilježeno je plavljenje lokalnog puta Cvilin – Kožetin. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,