Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pacijenti sa hematološkim oboljenjima za lijekove izdvajaju i do 200.000 KM

Preuzmite sliku

U BiH je još 16 umrlih od korone, registrovano je 270 novih slučajeva. Ali umire se i boluje se i od drugih bolesti. Na primjer od raka. Prije dva dana je bio svjetski dan borbe protiv raka.

Broj pacijenata sa hematološkim oboljenjima se povećava. U 2019. iz Fonda solidranosti je izdvojeno više od 56 miliona maraka za ova oboljenja.

Na listi čekanja za hematološke lijekove Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja nalazi ukupno 100 pacijenata od čega je 30 iz Tuzlanskog kantona u kojem se liječi trenutno 51 pacijent. No, neki lijekovi uopšte nisu na listi pa životi pacijenata ovise o humanitarnim akcijama.

Tuzlaci Sabina Malkić Šarić i Edvin Mujkić imaju bolest Hodginkov limfom koja obuhvata hemoterapije i transplatacije koštane srži. Šansu za ozdravljenje dobili su u lijeku Adcetris koji je Sabinu koštao 200.000 KM za 16 ciklusa. Oboje su pisali molbe Federalnom fondu i dobili po dva ciklusa, te po dva od farmaceutske kuće. Ostalo, sami skupili.

“Samo Federacija je ta koja nema ovaj lijek besplatan, što je sramota. Ovo su novije metode liječenja. Ja sam porpilično dobro podnijela terapije. Nema mučnina, povraćanja, gubitka kose. Iz svog iskustva govorim da je izuzetno dobar”, kazala je Sabina Malkić Šarić.

Edvin Mujkić je istaknuo da rijetko ko je u mogućnosti da ga nabavi ličnim sredstvima.

“Radi se oko 150.000 KM i ide prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Prima se u 16 ciklusa. Ja sam tek počeo ga primati, dobio sam prvi ciklus i osjećam se dobro”, dodao je.

Hematologija ima skupe dijagnoze i kompleksno liječenje, uključujući i transplatciju koštane srži koja je urađena pacijentu Mirsadu Aljiću sa dijagnozom Multiplim mijelomom koja pogađa sve više ljudi.

“Uspješno je. Postoje neke nus pojave i to je normalno poslije godinu dana hemoterapije. Uspio je organizam se izboriti. Najbitnije je povjerenje između ljekara i pacijenta”, kazao je Aljić.

Na listi lijekova za hematološka oboljenja koje finansira Federalni zavod nalazi se devet lijekova. Adcetirs nije među njima zbog limitiranih sredstva, rečeno nam je iz Zavoda.

“Ovi lijekovi, znači, monoklona antitjela su lijekovi koji su danas broj jedna u svijetu i mi ih primjenjujemo ali uglavnom to pacijenti kupuju svojim ličnim sredstvima. Nekada se im to refundira, nekada ne”, navela je Aida Arnautović Čustović sa Klinike za hematologiju i transplataciju matičnih ćelija UKC Tuzla.

Liječenje citostaticima djeluje sistemski i ne uništava samo maligne ćelije već od njih najviše strada koštana srž. Terapija modernim lijekovima, bolja je ali gotovo nedostupna zbog cijene.

“Posebno ovi Godkinkovi limfomi za koji se koristi lijek Adcetris su bolesti mladih ljudi. Tu je i nama sužen prostor. Vi predložite da se kupi. To se kupi. U kojem smjeru će ići liječenje, to se ne može znati”, rekla je Arnautović Čustović.

Ali se zna da pacijenti apelima za pomoć sakupljaju novac za lijek poput Sabine i Edvina koji smatraju da on treba biti obezbjeđen i besplatan kao svugdje u svijetu.

“To su takve bolesti gdje pacijent ne bi trebao razmišljati o tome hoće li imati lijek ili ne. Hoće li neko uplatiti. U pitanju je život i zdravlje čovjeka”, istaknuo je Mujkić.

“Onaj prvi momenat kada pročitate ime i prezime, svoje godine, vidite da ovisite o drugom”, dodala je Malkić Šarić.

Ko će dobiti lijekove, odlučuje komisija sastavljena od onkologa iz Sarajeva, Tuzle i Mostara, a na osnovu konzilijarnih mišljenja i prateće medicinske dokumentacije. Rješenju problema u ovoj oblasti, doprinijelo bi formiranje ministarstva zdravstva na državnom nivou ali i stvaranje registra donora koštane srži, poručuju doktori.

Liječenje hematoloških pacijenata i u svijetu i u regiji je uznapredovalo dok u BiH istu muku muče još uvijek i pacijenti i doktori.

Uzrok svega je nedostatak sredstava koja treba obezbjediti država. Video priču dopisnice N1 iz Tuzle Nataše Tadić pogledajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje