Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pacijenti iz Gradačca planiraju se u ponedjeljak isključiti s dijalize

Preuzmite sliku

Smatraju očiglednim da se radi o “tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenta iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, pored toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od četiri sata, imali i produženo putovanje za više od sat vremena po veoma lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad”

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH uputilo je dopis u kojem navodi namjere šest dijaliznih pacijenta iz Gradačca, koji se iz protesta zbog premještanja iz dijaliznog centra (DC) u Odžaku u dijalizni centar u Gračanicu, planiraju isključiti s dijalize u ponedjeljak 19. aprila.

Kako je saopćeno, već dugo traje borba ovih pacijenta, kako bi ostali na liječenju u DC Odžak gdje se dijaliziraju već nekoliko godina.

“Međutim, direktor županijske bolnice Orašje, koja „vlada“ DC u Odžaku, pod svaku cijenu želi da ove teške bolesnike 100- postotne invalide prebaci u DC Gračanica, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i financijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje”.

– Svima je poznato da se iz ZZOiRO Federacije BiH, tačnije iz Fonda solidarnosti izdvajaju financijska sredstva, za svakog dijaliznog pacijenta pa tako i za ovih šest bubrežnih bolesnika iz Gradačca. Sigurno je da tu postoje i drugi prateći troškovi, kao što su struja i voda, što ide na teret županijske bolnice Orašje, ali smo zato danas dobili potvrdu od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da su oni predložili kantonalnoj bolnici Orašje i Zavodu zdravstvenog osiguranja Posavskog kantona, pokrivanje drugih troškova, koje ne pokriva Federalni fond solidarnosti, u visini od 35,00 KM za pacijenta po jednoj dijalizi što su odgovorni u ovom kantonu, uključujući i direktora bolnice u Orašju, kategorički odbili. Kao Udruženje smatramo da je ovaj iznos sasvim dovoljan za pokrivanje drugih troškova – ističu iz Udruženja.

Smatraju očiglednim da se radi o “tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenta iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, pored toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od četiri sata, imali i produženo putovanje za više od sat vremena po veoma lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad”.

– Poseban je problem njihov povratak nakon iscrpljujuće četverosatne dijalize, jer nakon dijaliznog tretmana pacijenti se nalaze u veoma lošem stanju, s padovima tlaka, mučninama i drugim nus pojavama, a put od Gračanice do Gradačca bi im bio jako težak što bi sigurno utjecalo na njihovo i onako krhko zdravlje. Smatramo da je način uštede novca preko leđa dijaliznih bolesnika, pogrešan, nepotreban i neopravdan – saopćilo je Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,