Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pacijent u Republici Srpskoj zaražen s dva soja korone

Preuzmite sliku

“Izolovali smo dva soja koronavirusa kod jednog oboljelog”, kazala je dr Višnja Mrđen, virusolog u Kliničkom centru u Banjaluci.

Ovaj slučaj iznenadio je zdravstvene radnike i laborante, a doktorica navodi da će se detaljno sekvenciranje tek raditi. Rezultati ovog pacijenta su pokazali da je zaražen istovremeno izvornim vuhanskim sojem i sojem N501Y koji je mutacija ovog virusa, a prisutna je i u britanskom i u južnoafričkom soju korona virusa.

“Pacijent je testiran pozitivno na korona virus, a onda smo radili test na britanski i južnoafrički soj. Izolovali smo dva soja kod jedne osobe. Ta mutacija koja je kod njega pronađena, pored izvornog soja virusa, nalazi se i u nekim drugim sojevima, ali mi imamo mogućnost da ispitamo samo britanski i južnoafrički. Kad kolege počnu da rade sekvenciranje na sve mutacije, onda ćemo znati tačno šta je kod tog pacijenta u pitanju. To očekujemo za koji dan”, objašnjava dr. Mrđen. za Nova.rs.

On se liječi isto kao i ostali covid pozitivni pacijenti.

“Kod ove osobe postoji malo teža klinička slika i virus se lakše prenosi, pa mora biti duže u izolaciji”, naglašava dr. Mrđen.

Ovo nije prvi put da se u svijetu čuje za ovakav tip zaraze. Proteklih dana svjetski mediji pišu o naučnicima u Indiji, koji su otkrili novu varijantu koronavirusa i nazvali je “dupli mutant”. Zvaničnici provjeravaju da li je varijanta gdje se dvije mutacije udružuju u isti virus možda zaraznija od ostalih i da li je kod nje eventualno manja efikasnost vakcina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,