Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ozvaničen početak radova na dionici Koridora 5C kroz Republiku Srpsku

Preuzmite sliku

U naselju Rudanka kod Doboja ozvaničen je početak radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru 5C na teritoriji Republike Srpske. Ozvaničenju radova na petlji Kostajnica prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Vojin Mitrović.

Mehanizacija u punom pogonu, visoka delegacija u punom sastavu. I službeno su počeli radovi na dobojskoj obilaznici. Dio je to budućeg Koridora 5C koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

“Jedan od izuzetno važnih projeata koji se u mrežu autoputeva RS grade ili će se graditi, a idu od Kuzmina preko Rače, Bijeljine Brčkog, Vukosavlja, ovdje do Koridora VC, a zatim Doboj, i na kraju dolazimo Laktaši, zatim Okučani i ponovno povezivanje sa Koridorom 10”, kazao je Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH.

Ova dionica je vrijedna 93 miliona eura, za šta je EBRD osigurao kreditna sredstva. Ukupno je za izgradnju Koridora 5C kroz entitet Republika Srpska osigurano 163 miliona eura. Reosrni entitetski ministar najavljuje i izgradnju novih autocesta.

Mogu da kažem važan mjesec, mjesec u kojem započinjemo radove na autoputu Banjaluka Prijedor, i druga dionica na Koridoru 5C”, kazao je Nedeljko Ćorić, ministar prometa RS.

Dolazak visokih delegacija iz Banjaluke i Sarajeva uslijedilo je dna dana nakon što je Milorad Dodik najavio da neće blokirati europske projekte.

“Da se pređe u operativnu fazu vezano za Investicioni plan, koji u BiH predviđa realizaciju nekolio važnih projekata. Da sam spreman da svaki projekat vezano za to, i u RS ili u FBiH, ili Brčko Distriktu, naši ljudi podrže u institucijama BiH”, kazao je Dodik.

A Dodik je ovo izjavio nakon sastanka sa komesarom Varhelyijem, koji je upozorio bh. lidere da bi mogli ostati bez milijardu i pol eura evropskog novca.

“Tu govorimo o Koridoru 5C, koji podrazumijeva i željeznički saobraćaj, potom deminiranje rijeke Save, osiguranj eputne konekcije Sarajevo – Podgorica, gasna interkonekcija između BiH i Hrvatske”, kazao je Oliver Varhelyi, europski komsar za proširenje.

“MZ je shvatila da ne može dobiti na savijest na brigu za građane, nego da im zavrne njihove novčane tokove, i da im ograniči pristup novcu To je jedini jezik koji oni razumiju”, smatra Ivana Marić, politička analitičarka.

A koliko su do sada bile ažurne vlasti u BiH na izgradnji Koridora 5C, govori i podatak da je do sata izgrađeno 130 kilometara od ukupno 340. A trebao bi biti završen 2028. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,