Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su pitanja sa PISA testova: Znate li bolje od djece?

Preuzmite sliku

Primjeri pitanja iz PISA-testova na kojima su hrvatski a naročito učenici iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije pokazali ispodprosječno znanje, traže “baratanje” s finansijskom pismenošću. Pita ih se i o kreditima i kamatama, povoljnijim tarifama za mobitel, prenosi 24sata.hr

Smijem li svojoj kokoši dati aspirin? Stara je dvije godine i mislim da je povrijedila nogu. Ne mogu je odvesti veterinaru prije ponedjeljka, a veterinar mi se ne javlja na telefon. Htjela bih joj dati nešto za ublažavanje boli dok ne odemo veterinaru. Hvala na pomoći, glasi jedan od zadataka iz čitalačke pismenosti sa PISA testa 2018.

Na stranicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja ispituje razine znanja učenika u svijetu, sa portala 24sata.hr provjerili su kakva su to pitanja i zadatke učenici morali rješavati. U gore navedenom zadatku djevojka Ivana, čija je kokoš povrijedila nogu, piše o tome na internet forumu, i traži savjet “forumaša”. Učenici na testu trebaju zaokružiti tačan odgovor na pitanje šta Ivanu zanima :

a) Može li dati aspirin povrijeđenoj kokoši.

b) Koliko često može dati aspirin povrijeđenoj kokoši.

c) Kako da kontaktira veterinara zbog povrijeđene kokoši.

d) Može li utvrditi nivo boli povrijeđene kokoši.

Ispite pokušajte i sami riješiti:

https://www.oecd.org/pisa/test/PISA%202012%20items%20for%20release_ENGLISH.pdf

Na sljedećem koraku pitanje glasi: “Zašto je Ivana odlučila objaviti svoje pitanje na internet forumu?”, provjerite svoje čitalačke sposobnosti i vi:

a) Zato što ne zna kako pronaći veterinara.

b) Zato što misli da problem njene kokoši nije ozbiljan.

c) Zato što želi što prije pomoći svojoj kokoši.

d) Zato što sebi ne može priuštiti odlazak veterinaru.

Ako vam se to činilo prelaganim zadatkom, idemo dalje, na matematiku. Velik broj PISA zadataka se bavi kreditima, zajmovima, kamatama, isplativim tarifama za mobitele i slično. Traži se, dakle, i finansijska pismenost djece. Ali sljedeći zadatak zaista nije težak.

– Gospodin Davies uzima kredit za automobil, kamata je fiksna. Koji će se trošak od navedenih mijenjati što auto bude više vožen, a koji će ostati isti – mjesečna otplata kredita, trošak goriva, trošak popravaka i održavanja?”

Sljedeći matematički zadatak kaže da je Kelly iz izmišljene države Zedland u banci uzela kredit od 2000 zeda, domaće valute, da kupi muzičku liniju. Otplatiti ga može kroz dvije, ili tri godine, kamata je ista u oba slučaja. Pitanja glase: “Mjesečna rata će kod kredita od tri godine biti veća nego kod kredita od dvije godine?”; “Ukupna plaćena kamata bit će veća za kredit od tri godine?”

U narednom pitanju od 15-godišnjaka i 16-godišnjaka se pak, nakon pitanja o finansijskoj pismenosti, traži i znanje o sigurnosti plaćanja na internetu. Kevin iz zadatka koristi kompjuter u internet kafeu i on line kupuje sportsku opremu. Šta sve Kevin može učiniti da poveća sigurnost svoga plaćanja, glasi pitanje. Uče li to naši učenici u školama?

Cijeli članak o ovoj temi pročitajte na OVOM linku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,