Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su odluke koje su Dodik, Džaferović i Komšić donijeli nakon 19. redovne sjednice

Preuzmite sliku

Danas je u Sarajevu održana 19. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o otvaranju ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Keniji (Nairobi), Slovačkoj Republici (Bratislava), Federativnoj Republici Brazil (Brasilia), Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir (Alžir), Kraljevini Maroko (Rabat), Republici Azerbejdžan (Baku) i Republici Tunis (Tunis).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturalnim i građevinskim projektima, te je ovlastilo ministra komunikacija i prometa BiH da potpiše ovaj sporazum. Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, te ovlastilo ministricu vanjskih poslova BiH da potpiše Instrument o prihvatanju ovih akata.

Predsjedništvo BiH je također prihvatilo poziv predsjednika Republike Tunis Kaisa Saieda za učešće na XVIII summitu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF) koji će biti održan od 20. do 21. novembra 2021. godine u Đerbi. Predsjedništvo BiH je ovlastilo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da potpiše Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaraciju o Zelenoj agendi zemalja Zapadnog Balkana koje su usvojene na Summitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Aneksa 1B, Član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2020. godini. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,