Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su novi izborni rezultati za Skupštinu TK: SDA predvodi procese, NIP će imati dva zastupnika

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija (CIK) djelimično je dopunila podatke o rezultatima izbora za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Na 79,21 posto obrađenih biračkih mjesta u Skupštinu TK trenutno ulazi osam stranaka, dok je NES, kao devetoplasiran je Savez za bolju budućnost koji ima 2,58%, NES ima 2,42, dok je cenzus od 3% potreban za prelazak izbornog cenzusa.

 • Prvoplasirana stranka trenutno je SDA, koja je od ukupno izbrojanih glasova osvojila 30,32% odnosno 46.912, prognoza je da bi u Skupštinskim klupama mogli imati 13 zastupnika.

  Pored SDA, u Skupštini TK, preliminarno će participirati još sedam stranaka i to SDP koji bi trebao imati sedam zastupnika, zatim DF i PDA sa po četiri, SBiH, NiP i SDBiH sa po dva te Naša stranka sa jednim zastupnikom.

  U Kantonalnoj skupštini novina će biti Narod i pravda (NiP) koji se shodno izbornom rezultatu po preliminarnim podacima podiže na kantonalni nivo sa dva zastupnika i ne kriju ambicije da će pokušati proširiti priču sa koalicionim partnerima iz Sarajevskog kantona gdje je vlast funkcionisala prilično sigurno u proteklom periodu.

  Iako za sada ne možemo sa sigurnošću tvrditi ko će činiti vlast u Tuzlanskom kantonu, prema trenutnim rezultatima CIK BiH poznata su imena budućih zastupnika u Skupštini TK, a koji su dobili najviše glasova na izborima.

  Zastupnici SDA bit će Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Muamer Zukić, Šekib Umihanić, Lejla Vuković, Fadil Kudumović, Jasmina Lugavić, Suvada Džuzdanović, Bahrudin Ahmetagić, Damir Šišić, Edin Dedić, Hasiba Kurtić i Edin Vikalo.

  Iz SDP najviše glasova za Skupštinu TK osvojili su Dževad Hadžić, Mirela Memić, Slađan Ilić, Vahidin Smajlović, Vedrana Petrović, Hamza Bešić i Amila Hodžić.

  Iz Demokratske fronte: Žarko Vujović, Sandra Imširović, Boris Krešić i Ivana Mijatović. Pokret demokratske akcije; Senad Alić, Lejla Ćebić- Đerzić, Jakub Suljkanović i Mehmed Hasanović.

  Stranku za BiH u Skupštini TK predstavljat će Asmir Hasić i Emir Salihović.

  Iz Naroda i pravde Mirsad Šljivić i Izen Hajdarević, Socijaldemokrati BIH Emir Begić i Husein Tokić, i Naša stranka Amir Hasičević. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,