Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su imena 17 bivših poslanika koji će budžet koštati više od pola miliona KM kroz pravo na tzv. “bijeli hljeb”

Preuzmite sliku

Privremena Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održala je sjednicu na kojoj je donijela Odluku da se svim zastupnicima koji su podnijeli zahtjev, a ispunjavaju uvjete, donesu pojedinačna rješenja o ostvarivanju prava na takozvani bijeli hljeb, piše Oslobođenje.ba.

Prema članu 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, poslanici koji nisu izabrani u novi saziv imaju pravo na naknadu plaće koju su imali i za vrijeme mandata. Početna plata zastupnika je 2.700 KM, a prema navedenom zakonu, pravo na bijeli hljeb ostvaruju u trajanju od jedne godine.

Kako je Oslobođenje već pisalo, 17 bivših poslanika podnijelo je zahtjev za bijeli hljeb. Zahtjeve su podnijeli:

Zeid Mujić, Elma Đogić, Šemsudin Kavazović, Marijan Klaić, Matea Cakalin, Sanela Prašović-Gadžo, Samila Zejćirović, Boro Krišto, Asim Kamber, Ismet Osmanović, Hasan Muratović, Amer Obradović, Adis Arapović, Zijat Mušić, Husein Topčagić, Nihad Čolpa i Eldin Vrače.

– Od 17 podnesenih zahtjeva utvrđeno je da njih 16 ispunjava uvjete, a kod jednog zahtjeva je utvrđeno da se radi o nepotpunoj dokumentaciji. Navedenom zastupniku dat je rok da dostavi ostatak dokumentacije i shodno tome će se riješiti i njegov zahtjev. Sukladno Odluci i poštujući odredbe Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, sljedeći tjedan (ove sedmice, op. a) će biti donesena pojedinačna rješenja za svakog zastupnika, navodi se u pisanom odgovoru Biljane Andrić, sekretarice Administrativne komisije.

Na ovaj način će 17 bivših poslanika narednu godinu državnu kasu koštati više od pola miliona maraka.

– Potrebno je reducirati sve privilegije u situaciji kad država nije u stanju da zaštiti najosjetljivije kategorije građana. No, kako se to odnosi na izabrane zvaničnike, isto je neophodno primijeniti za odgovorne u izvršnoj vlasti, jer su sredstva koja mjesečno ostvaruju direktori kroz menadžerske ugovore nevjerovatna. U nekim slučajevima i viša od 10.000 KM mjesečno, kaže Alma Kratina, zastupnica DF-a u Predstavničkom domu PFBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje