Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je zajednička izjava premijera Zapadnog Balkana

Preuzmite sliku

Premijeri Zapadnog Balkana danas su na Samitu dali zajedničku izjavu, koju Anadolija prenosi u cjelosti.

“Ostajemo potpuno posvećeni našoj perspektivi pristupanja EU, u kojoj leži naša zajednička slobodna i prosperitetna budućnost, poručeno je u zajedničkoj izjavi premijera Zapadnog Balkana nakon sastanka u Sarajevu.

U nastavku aktivnosti nakon Pariskog samita o Zapadnom Balkanu od 4. jula 2016. godine, naglašeno je, šestorica premijera Zapadnog Balkana, sastali su se danas kako bi, navode, potvrdili svoje obaveze, razmotrili dosadašnji napredak i pokrenuli pripreme za naredni samit koji će se održati u Italiji, u Trstu 12. jula 2017. Sastanku su prisustvovali predstavnici Italije, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove.

Pariski samit 2016. je obezbijedio važnu mapu puta za daljnje jačanje regionalne saradnje, snažnije povezivanje te produbljivanje integracije vođene jasnom perspektivom pridruživanja EU.

“Pozdravljamo činjenicu da je Evropski savjet ponovo potvrdio svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i naglasio da EU ostaje posvećena regionu i angažovana na svim nivoima kako bi podržala stabilnost i ojačala političke i ekonomske veze sa regionom i unutar njega. Na taj način ova čvrsta i vjerodostojna perspektiva nastavlja da pokreće našu transformaciju i modernizaciju kroz političke i ekonomske reforme. Princip „prvo ono najbitnije“ (fundamentals first) se i dalje nalazi u središtu našeg djelovanja u pogledu vladavine zakona, što uključuje bezbjednost, osnovna prava, demokratske institucije i reformu javne uprave. Mi smo jednako tako fokusirani i na ekonomski razvoj i konkurentnost, podsticanje preduzetništva u regionu, ubrzavanje stranih investicija, te povećanje rasta i izgleda za zapošljavanje. Nastavili smo da ostvarujemo napredak na putu ka pridruživanju i nećemo štedjeti napore da tim putem i nastavimo. Dok pojedinačno napredujemo na tom putu, svjesni smo činjenice da jedini način za ostvarivanje ove evropske sudbine jeste da udružimo snage kao region”, naglašeno je u zakljkučcima.

Radimo, navode premijeri u Zapadnom Balkanu, zajednički na stvaranju novih mogućnosti za region, koristeći njegove potencijale kako bismo dodatno ojačali njegov uspjeh.

“Ne odstupamo od našeg svečanog obećanja da nećemo ometati evropsku perspektivu naših susjeda, već ćemo je unapređivati i podupirati. Stoga izražavamo zabrinutost zbog nedavnih slučajeva nacionalističke polarizacije, koji se ponekad dešavaju po etničkim linijama. Zalažemo se za rješavanje međusobnih političkih razlika unutar naših demokratskih institucija, kroz aktivne rasprave u okviru naših parlamenata. Pomirenje je od suštinskog značaja za stabilnost našeg regiona. U ovom trenutku posebno potvrđujemo našu snažnu posvećenost izbjegavanju i prevazilaženju bilateralnih sporova u najkraćem mogućem roku. Pojačaćemo napore u duhu Deklaracije Bečkog samita iz 2015.godine i Bečke konferencije iz aprila 2016. godine kako bismo ostvarili vidljiv napredak u tom pogledu. „Berlinski proces“ i inicijativa Zapadni Balkan 6 su već podstakli jačanje i produbljivanje regionalne saradnje. Redovni ministarski sastanci su obezbijedili fokus i pružili podsticaj našim reformskim nastojanjima, naročito u pogledu agende za povezivanje”, ističe se u zaključcima.

Agenda za povezivanje predstavlja osnovu djelovanja u pružanju stvarnih koristi za naše građane i obezbjeđivanju infrastrukture za širu saradnju u drugim oblastima.

“Podrobno smo razmotrili realizaciju 13 investicionih projekata u oblasti transportnog i energetskog povezivanja ukupne vrijednosti 825 miliona eura, uključujući donacije EU u iznosu od 303 miliona eura, koji su dogovoreni na samitima o Zapadnom Balkanu 2015. i 2016. godine. Od navedenih projekata, dva su već počela s realizacijom tokom 2016. godine, a do samita u Trstu biće pokrenuto još nekoliko njih. Važno je organizovati regionalne promotivne događaje o ovim projektima kako bi se našim građanima pokazalo da je agenda za povezivanje realna i da daje konkretne rezultate. U procesu priprema za samit u Trstu u sklopu „Investicionog okvira za Zapadni Balkan“ pokrenut je proces skrininga novih projekata. Svjesni smo da izbori koji se tiču finansiranja zavise od rigorozne procjene zrelosti i napretka koji smo postigli u sprovođenju „reformskih mjera povezivanja“ kojima će se otvoriti tržišta, kreirati transparentni regulatorni okviri, unaprijediti sigurnost i smanjiti troškovi za poslovne subjekte i građane, te privući daljnja ulaganja u saobraćaj i energetiku. Pojačani monitoring kroz redovne sastanke ministara Zapadnog Balkana na osnovu izvještaja o monitoringu koje izrađuje Opservatorija za nadgledanje saobraćaja u jugoistočnoj Evropi i Sekretarijat Energetske zajednice u velikoj je mjeri olakšao i usmjerio naše aktivnosti na reformama politika”, navedeno je u zaključcima.

Nastavićemo, navode premijeri Zapadnog Balkana, da ulažemo napore ohrabreni novonastalim zamahom. U pogledu saobraćaja svjesni smo potrebe za daljnjim napretkom u poboljšanju procedura prelaska granice i infrastrukturnih objekata.

“Ohrabreni smo pozitivnim dešavanjima u vezi s finalizacijom Sporazuma o transportnoj zajednici (TCT) i namjera nam je da ovaj Ugovor potpišemo na samitu u Trstu. Vjerujemo da je Zapadni Balkan najbolja lokacija za Sekretarijat ovog Sporazuma. Važan napredak postignut je u oblasti energetike, gdje je naš cilj potpuno povezivanje s Energetskom unijom EU na osnovu „Mape puta za regionalno tržište električne energije“. Energetska efikasnost i razvoj obnovljivih izvora će i dalje predstavljati prioritetne oblasti kada su u pitanju reforme naših politika”, naglašeno je u zaključku.

S ciljem jačanja potencijala rasta, otvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog približavanja EU, trebamo se rukovoditi pravilom regionalne ekonomske integracije. S ciljem osiguranja uspjeha, također je potrebno da otvorimo prostor za inovacije, aktivno stimulišemo poslovanje i ohrabrimo investicije i na nivou malih i srednjih preduzeća.

“Želimo napraviti odlučan korak naprijed u ovom pravcu stvaranjem zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana koje će biti odskočna daska prema jedinstvenom tržištu EU. To podrazumijeva izradu Mape puta u kojoj će biti utvrđeno sljedeće: zajedničko tržište za robu, usluge i kapital, slobodan protok kvalifikovane radne snage, zajedničko digitalno tržište, dinamičan prostor za investicije. Razgovarali smo o Mapi puta za koju je Regionalno vijeće za saradnju (RCC) napravilo koncept i zatražili da se pripremi Višegodišnji akcioni plan kako bismo osigurali njenu provedbu do 2020. godine. Ovaj Višegodišnji akcioni plan, u kojem će biti naglašen podsticaj poslovnih mogućnosti u pametnom razvoju i zelenom razvoju, kao i napredak zasnovan na pravilima, bit će pripremljen na vrijeme za odobravanje na Samitu u Trstu, a pripremit će ga radna grupa od naših predstavnika uz pomoć Regionalnog vijeća za saradnju. Mala i srednja preduzeća su okosnica ekonomije naših zemalja i s nestrpljenjem očekujemo inicijative na Samitu u Trstu za podsticaj njihovog razvoja i boljeg pristupa finansiranju, uključujući i finansiranje putem „Programa za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu“”, naglašava se u zaključcima.

Vjerujemo, navodi se u zaključcima, da su mladi naše regije najvažniji akteri u našim nastojanjima na ostvarivanju regionalne saradnje, prijateljstva i pomirenje. Inauguracija Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) 8. decembra 2016. godine u Tirani pokazala je našu opredijeljenost za ove ciljeve kao i prema mladim ljudima koji će nam pomoći da ih ostvarimo.

“Očekujemo da Regionalni ured počne raditi punim kapacitetom. Potpuno smo svjesni napretka i koristi edukacije mladih državnih službenika i programa razmjene koje provodi EU i pozivamo da se na Samitu u Trstu objavi nastavak ovog programa. Migracije Izazov migracija i dalje je prisutan na pravcu preko Zapadnog Balkana, naročito za dvije zemlje koje su najviše pogođene. Iako je obim izazova u velikoj mjeri smanjen nakon zatvaranja rute u martu prošle godine, i dalje se bilježi stalni protok osoba koje još uvijek koriste ovaj pravac. Stoga pozdravljamo trajnu opredijeljenost EU za podršku zemljama koje se nalaze uz ovu rutu preko Zapadnog Balkana koja je izražena u Deklaraciji Evropskog vijeća iz Malte u februaru. Potrebna je kontinuirana pažnja u vezi sa mogućim rizicima razdvajanja migracionih kretanja. Pozdravljamo tijesnu saradnju sa Komisijom, Evropskom graničnom i obalskom stražom i državama članicama u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama uz poštivanje ljudskih prava, borbu protiv krijumčarenja migranata i unapređenje smještajnih kapaciteta za smještaj migranata”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Terorizam i radikalizacija i dalje predstavljaju prijetnju, navodi se, u samoj regiji i van nje.

“Pozdravljamo koncept integrisanog upravljanja granicama za Zapadni Balkan koji je u decembru 2016. godine usvojilo Vijeće EU za pravosuđe i unutrašnje poslove. Vraćanje stranih boraca i opasnost od stvaranja radikalizovanih „paralelnih“ zajednica predstavlja potencijalnu prijetnju sigurnosti koju nastojimo ukloniti putem unapređenja provedbe zakona, strategijama za borbu protiv terorizma i akcionim planovima koji sve više imaju težište na prevenciji i borbi protiv radikalizacije. Svjesni smo da je u ovoj oblasti potrebno uraditi više i tijesno ćemo sarađivati sa EU, što podrazumijeva i proširenje mreže za borbu protiv radikalizacije na našu regiju i produbljivanje naše saradnje sa Europolom u oblasti borbe protiv terorizma”, stoji u izjavi.

Čvrsto smo odlučni, navode, da pojačamo napore na sprečavanju i borbi protiv korupcije u svim oblicima. Nastavit ćemo raditi, stoji, na uspostavljanju kredibilnih okvira politike za sprečavanje i rješavanje problema korupcije, osnivanju posebnih institucija i ulaganju značajnih napora na unapređenju specijalizacije u ovoj oblasti. Učvrstit ćemo, ističe se, našu saradnju i očekujemo da će Samit u Trstu pružiti podsticaj u ovom pravcu.

“Gledajući u budućnost, želimo preuzeti punu odgovornost za napredak koji trebamo ostvariti i pod vodstvom regiona dovesti ‘Berlinski proces’ do zacrtanog cilja. Računamo na podršku Evropske unije koja će uz naše napore doprinijeti našem daljem stabilnom napretku prema punopravnom članstvu u evropskoj porodici”, naglašava se u izjavi premijera Zapadnog Balkana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,