Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je kandidat koji je na izborima osvojio najviše glasova u BiH

Preuzmite sliku

Lokalni izbori održani u nedjelju i ove godine su ponudili brojne interesantne epiloge.

Kao jedno od najvećih iznenađenja, analitičari navode pobjedu kandidata PDP-a u banjalučkoj bici za gradonačelnika. U ovom gradu pobjedu je slavio Draško Stanivuković koji je tako postao i kandidat s najvećim brojem osvojenih glasova pojedinačno na izborima.

Kvadratić pored njegovog imena zaokružila je više od 51.000 birača pa će tako upravo Stanivuković ostati jedini kandidat koje je prešao taj prag.

Poređenja radi, njegov rival u borbi za ovu poziciju bio je Igor Radojičić iz SNSD-a koji je osvojio 43.064 glasa. Svi glasovi u Banjaluci su prebrojani, kako je objavio CIK ovog popodneva.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji su održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača, utvrdila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, 56 skupština opština u bh. entitetu Republika Srpska, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji, sedam skupština gradova u RS-u te 22 gradonačelnika u Bosni i Hecegovini.

Na lokalnim izborima učestovalo je ukupno 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 neovisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje