Srijeda, 3. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otvoreno pismo predsjedniku Skupštine TK Senadu Aliću: ”Imate li stida?”

Preuzmite sliku

Otvoreno pismo predsjedniku Skupštine TK Senadu Aliću, u povodu povećanja plaća i naknada za skoro 30 posto,  uputio je nekadašnji novinar Oslobođenja Vehid Jahić. Pismo donosimo u cijelosti. 

„Gospodine predsjedniče!

 • Vehid-Jahic-slika
 • Vehid Jahić

  Na drugoj strani, regularno sam završio fakultet u Titovoj državi, možda sam prepotentan pa mislim da sam i inteligentan, a o mom znanju (obrazovanju), možda ćete nešto i primijetiti u ovom pismu.

  Elem, obraćam vam se zbog Vaše nerazumne i u skladu s tim nelogične izjave RTV-u BiH u kojoj bestidno pokušavate opravdati povećanje plata poslanicima TK za skoro 30 posto i još se pitate: “Nije mi jasno zašto se u javnosti oko toga diže tolika prašina“!?

  Mislim da je meni jasno i želim da Vas pitam: Znate li Vi da je deficit u budžetu TK oko 100 miliona maraka? Znate li da je Skupština TK donijela odluku o uzimanju kredita od 20 miliona maraka? Je li Vas ko o tome
  slučajno obavijestio? Znate li da su žiranti tog kredita građani, te da će ga oni i vraćati!? Znate li da u TK nema dovoljno sredstava za zdravstvo, obrazovanje, socijalne kategorije, narodne kuhinje…? Znate li da hiljade radnika, kojima je država poslodavac danima, mjesecima, godinama s pravom traže zarađene plate i doprinose za PIO/MIO? Znate li da je preko 50 posto radno sposobnog stanovništva TK nezaposleno? Znate li da će oni, plaćanjem fiskalnih i od vlasti nametnutih brojnih i sramnih kuluka morati „pokriti“ budžetski deficit i vratiti kredit?

  Znate li da ti isti ljudi koji nemaju od čega živjeti svakodnevno protestvuju, jer ih je država, koju i Vi predstavljate „ostavila na cjedilu“? Jeste li čuli da su skoro poginula četiri mladića u Dubravama, tražeći „koru hljeba“? Je li Vas ko obavjestio da je to samo mali dio problema u društvu i TK, koje vlast i Vi ne rješavate!? A problema ima „hin“ mnoštvo, kako neki naši i Vaši funkcioneri govore!

 • alic-na-celu-skupstine-tuzlanskog-kantona_1415848661
 • Senad Alić

  A kakve sve zakone razne klike donose, podsjetiću Vas na slučaj „konačnog rješenja jevrejskog pitanja“, kada je u nacističkoj Njemačkoj bilo zakonito protjerati, mučiti i ubiti pripadnike ovog naroda.

  Kada neki govore o zakonima i pravnoj državi, moraju imati na umu da postoje pljačkaške, zločinačke i kakve sve još ne pravne države. Pravo je sublimat politike vladajućih klika, a „politika bez morala“, kako je to napisao Alber Kami, „uvijek je tiranija“.

  Sad umjesto pitanja, da Vas obavijestim o nekim činjenicama, koje Vas izgleda ne interesuju!? Vaša plata – od oko 5.500 KM iznosi oko 6,5 prosjeka zaposlenih u F BiH, ili 15 prosječnih peMzija, kako tu riječ izgovaraju neki poslanici. Poslanici sa oko 3.500 KM imat će po 4,3 prosječne plate i skoro 10 peMzija. Ako niste znali, ili ne želite znati, prosječna penzija u F BiH je 40 posto prosječne plate, a u EU 50 posto. To Vam poručujem radi prilika u EU, s kojom vas želim upoređivati. Poslanici EU parlamenta mjesečno primaju 3,5 prosječne plate, ili sedam prosječnih penzija.

  Ali, u Francuskoj parlamentarci imaju 2,5 prosječne plate ili pet prosječnih penzija. U Austriji i Bugarskoj po 2,4 plate – 4,8 penzija; Njemačkoj 2,2 plate – 4,4 penzije; Latviji, Belgiji i Portugalu dvije plate, četiri penzije; V.Britaniji 1,7 plata – 3,4 penzije; Finskoj 1,4 plate – 2,8 penzija; Švedskoj 1,3 plate – 2,6 penzija; Luksemburgu 1,2 plate – 2,4 penzije; Španiji 1,1 platu – 2,2 penzije, a zamislite na Malti poslanici imaju primanja od samo 80 posto prosječnih plata, ili 1,6 penzija. U vezi s ovim platama i relativnim odnosima želim Vam reći da u evropske parlamente ulaze obrazovani i istaknuti stručnjaci i političari, koji prije toga – po pravilu – regularno završe fakultete i razne specijalizacije.

  Tamo nema slučajeva da u parlamente dođu kafandžije, konobari, gimanzijalci, mesari, portiri, kao kod nas, koji se „uvuku“ u skupštine, a potom ekspresno završavaju fakultete, pa stignu i do naučnog ranga, jer „kupovnih“ univerziteta ima u skoro svakom većem selu.
  Zbog takvih je Bosna i Hercegovina skoro pred bankrotom. Zbog njih je po lakoći poslovanja na dnu ljestvice zemalja svijeta, zbog njih smo i proglašeni najbjednijom zemljom u Evropi. Narod to vidi, a mnogi znaju i objasniti. U našem okruženju njihovi parlamentarci su također relativno manje plaćeni od Vas i Vaših poslanika. U Hrvatskoj parlamentarci imaju 2,8 prosječnih plata; Sloveniji 2,7 i u Srbiji samo 2,2 prosječne plate države. A Vi? Vi i oni koji sa Vama predlažu i donose odluke, kada je ovako teška socijalno-ekonomska situacija u TK, F BiH i državi, ste se izgleda ugledali na diktatora Roberta Mugabea, čija zemlja propada u bijedi, a on za svoj rođendan uzima i kredit od milion maraka da proslavi rođendan. Zato i nije čudno što smo po nekim ekonomsko-političkim parametrima gori odBurundija, Ugande…
  Nakon svih ovih podataka, valjda će Vam biti malo jasnije – zašto mediji dižu „toliko prašine“ oko vaših neopravdano velikih plata i nemoralnih, bezobraznih, oholih i nerazmnih povećanja, što nema nikakve razumne osnove spram vaših katastrofalno loših rezultata u upravljanju Tuzlanskim kantonom.

  Ukoliko u ovom obraćanju ocijenite da sam nelogičan i glup, objasnite to građanima TK, koji plaćaju sve stranačke „magle“ i „miševe mekinjaše“, te na svojim leđima nose teret korupcije, kriminala, nepotizma, seljakluka i drugih manipulacija vladajućih struktura, zbog kojih je TK, kao i BiH, skoro pred bankrotom. Na kraju, pozdravite vaše pajdaše iz komisije, predstavnike SDA, BPS, DF, SBiH i SDP, te poslanke koji su Vaš sramni prijedlog o povećanju plata, koje su relativno već bile znatno veće nego u razvijenim zemljama Evrope, podržali i usvojili.

  Pozdrav “prijesjeniku” Senandu Aliću Šilji, od peMzionera (kako to neki parlamentarci izgovaraju, uz poštapalicu „ima hin“) sa 435 KM mirovine i 40 godina radnog staža, koja je oko 14 puta manja od Vaših relativno „faraonskih primanja“.

  (Vehid Jahić, novinar Oslobođenja u penziji)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,