Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena prva javna kuhinja za bebe u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Prva “Baby javna kuhinja” u Bosni i Hercegovini otvorena je u Bratuncu. Ova javna kuhinja je mjesto gdje roditelji ili staratelji mogu doći po obroke za svoje mališane kojima je ova vrsta pomoći potrebna.

Bebama se dijeli već gotova hranu, pa tako bebe svaki dan dobivaju jednu litru mlijeka, za bebe koje su navršile godinu dana ili adaptiranu formulu za bebe čije majke ne mogu da ih doje. Daje im se kašica (povrtna ili voćna sa žitaricama) te palentu, griz, kakao, mljeveni keks, biskvit za bebe u zavisnosti šta je taj dan na jelovniku.

Aida Sadiković Mehonić, predsjednica Udruženja Obraduj nekoga, rekla je za Buku da je prva baby javna kuhinja zapravo nastala kao jedan vid rezultata njihovog projekta “Idemo na babine!”, a riječ je o svakodnevnoj terenskoj pomoći socijalno ugroženim bebama, koji uspješno vode već 5 godina.

„U vrijeme kada nas je na sve frontove napala pandemija COVID-19, uveliko se povećao broj prijavljenih potencijalnih beba korisnika, odnosno zbog velikog broja otkaza, sniženih plaća ili rada bez plaća, sve više porodica sa bebama tražilo je našu pomoć. Tada se javila potreba da osiguramo prostor u koji će bebe korisnice određene regije moći dolaziti po obroke i po pakete pomoći za njih, bez da mi idemo svakoj od njih pojedinačno, te da možemo to vrijeme i resurse usmjeriti na druge bebe iz drugih gradova. S obzirom da skoro od samog početka rada djelujemo u Srebrenici, Bratuncu i okolnim selima, odlučili smo prvu kuhinju otvoriti u Bratuncu, na taj način olakšati ugroženim bebama, a i rasteretiti projekat ‘Idemo na babine!'“, rekla je za Sadiković Mehonić.

Ističe da je ovakav vid pomoći bebama humanitarnog karatera, oni se trude da primarna misija Baby kuhinje bude – zdrav obrok za bebe.

„Jedan od glavnih razloga zašto smo se odlučili za pokretanje kuhinje, jeste veliki broj oboljelih beba kojima smo svjedočili tokom naših svakodnevnih posjeta ugroženim bebama. Naime, neke bebe su usljed loše ishrane, preranog konzumiranja kravljeg mlijeka, nedovoljnog unosa nutrijenata koji su im potrebni, zbog razmućivanja brašna i vode, jer porodica nema da kupi mlijeko – mnoge te bebe su oboljele, a nekima od njih je čak mijenjana kompletna krv. Uzroci svih tih stanja su upravo nekvalitetna ishrana. Zbog toga je u našoj kuhinji akcenat na raznovrsnoj ishrani, posebno kada su u pitanju kašice za bebe, pa tako bebe svih 7 dana u sedmici dobivaju različite kašice. U kuhinji se dnevno podijeli 30 obroka za 30 početnih beba korisnica kuhinje, ali već sada, u drugoj sedmici rada, mi imamo mnogo novih zahtjeva za pomoć, te se nadamo da ćemo uz pomoć dobrih ljudi i društveno odgovornih kompanija uskoro moći potvrdno odgovoriti svima njima koji ispunjavaju uvjete. Pored svakodnevnog obroka, bebe korisnice kuhinje jednom mjesečno dobivaju paket pelena, dva pakovanja vlažnih maramica i kozmetički set za bebe“, istakla je Sadiković Mehonić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,